AKTUELNO

Predsednika Češke Miloša Zemana lekari će posle sedam nedelja hospitalizacije, od toga mesec dana na intenzivnoj nezi, pustiti u četvrtak iz bolnice da u petak u predsedničkom zamku Lani kraj Praga imenuje novog premijera, lidera koalicije Zajedno, Petra Fijalu.

Za sada nije jasno da li to znači definitivni prelazak na kućno lečenje, kako bi želeo sam šef države ili samo kraći boravak u Lanima da imenuje premijera i eventualno da se sastane sa kandidatima za nove ministre u Fijalinoj vladi pet stranaka centra i desnice.

"Stanje predsednika je stabilno i blago se poboljšava. Nema nikakvih prepreka da imenuje premijera u petak. Verovatno ne bi bio u stanju da maršira na smotri vojne jedinice ali u stanju je da vodi političke razgovore", kazao je šef predsednikovog konzilijuma lekara, bivši rektor Karlovog Univerziteta Tomaš Zima.

Prošle sedmice Zima je upozorio da je konzilijum Zemanovih lekara a i Zemanov lekar u Centralnoj vojnoj bolnici u Pragu, Miroslav Zavoral, protiv toga da Zeman potpuno napusti bolnicu, već da se zalažu za to da ga puštaju u Lani povremeno kada treba da obavi neku državničku dužnost.

"Smatramo da mu je još potreban boravak u bolnici", kazao je Zima i dodao da se konzilijum plaši da se ne ponovi situacija kao kada je u septembru nakon 14 dana lečenja Zeman pušten iz bolnice da bi se za tri nedelje u nju hitno vratio u još gorem, kritičnom stanju.

Foto: Tanjug AP/Petr David Josek

"Prevoz u bolnicu spasio mu je život. Stigao je u teškom stanju. Da je ostao u tako teškom stanju u Lanima još nekoliko dana moglo je da bude problema", kazao je Zima češkoj televiziji CNN Prima njuz.

Zeman ne želi da javnost sazna od čega boluje ali jedan od članova konzilijuma, hirurg Pavel Pafko, saopštio je da je to misteriozno hronično oboljenje koje se iskomplikovalo tako da mu je bio ugrožen život ustvari ciroza jetre, kako su već iz nezvaničnih izvora pre toga izvestili češki mediji. ; Pošto su Zemanovi činovnici iz Predsedničke kancelarije krili prvo da je Zeman uopšte bolestan a kada je hitno prevezen iz Lana u bolnicu lagali da mu je bolje nego što jeste, zbog čega je istragu povela i češka policija, Zemanu je pretilo da Poslanički dom i Senat češkog parlamenta aktiviraju član 66 Ustava Češke po kome se nadležnosti predsednika koji nije u stanju da obavlja svoje obaveze zbog bolesti, otmice ili nečeg drugog prenose dok se ne oporavi na premijera i predsednike oba doma parlamenta.

Nakon izveštaja novoformiranog konzilijuma da se predsednik oporavio toliko da može da obavlja deo svojih obaveza, pre svega one u vezi sa imenovanjem nove vlade posle izbora 8. i 9. oktobra, češki parlament je od prenošenja nadležnosti odustao.