AKTUELNO

Sedam ljudi, uključujući i trogodišnje dete, preminulo je u Tanzaniji nakon što je jelo otrovno meso kornjače.

Tri osobe su još uvek u bolnici, prenosi BBC.

Meso je uobičajena poslastica među onima koji žive na ostrvima i priobalnim područjima Tanzanije, ali su vlasti sada zabranile konzumiranje mesa kornjača u toj oblasti.

U retkim slučajevima, meso kornjače može biti toksično zbog vrste trovanja hranom poznatog kao helonitoksizam.

Njegov tačan uzrok nije poznat, ali se smatra da je povezan sa otrovnim algama koje kornjače jedu, navodi se u sopštenju dobrotvorne organizacije ''Turtle Foundation''.

Najmanje pet porodica na Pembi, koja je deo poluautonomnih ostrva Zanzibar, jelo je meso kornjače prošlog četvrtka, rekao je za BBC komandir lokalne policije Juma Said Hamis.

Posledice su se prvi put osetile sledećeg dana i prvo je umro trogodišnjak. Te noći su umrle još dve osobe, a u nedelju još četiri.

Još 38 ljudi je primljeno u bolnicu, ali je većina otpuštena, a za troje koji su ostali se kaže da su u stabilnom stanju.

U poruci na Tviteru, predsednik Zanzibara Husein Mvinji uputio je saučešće pogođenim porodicama.

Trovanje može imati najgori uticaj na decu i starije ljude, iako zdravije odrasle osobe takođe mogu da podlegnu, kaže se u organizaciji ''Turtle Foundation''.

U martu je na Madagaskaru 19 ljudi, uključujući devetoro dece, umrlo nakon što su jeli meso kornjače, prenela je tada novinska agencija AFP.

Slučajevi su takođe prijavljeni u Indoneziji, Mikroneziji i indijskim ostrvima u Indijskom okeanu.

Autor: