AKTUELNO

Tri godine nakon što je razotkrivena eksploatacija žena kao radnica u luksuznom letovalištu Bernskom Oberlandu, troje srpskih državljana, koji su osumnjičeni za organizaciju uhapšeni su danas.

Policija je uhapsila 64- godišnju ženu, 71- godišnjeg muškarca i 43- godišnju ženu poreklom iz Srbije, prenosi švajcarski medij pozivajući se na agenciju ATS/SDA.

Oni se sumnjiče da su radno eksploatisali 40 žena. Veliki slučaj eksploatacije radnika otkriven je pre tri godine, a u središtu ove organizacije bila je porodica koja vuče poreklo iz Srbije.

NJima se na teret stavlja da su od 2013. godine eksploatisali 40 žena poreklom iz naše zemlje koje su u Švajcarskoj radile kao dadilje i čistačice.

Oni su žrtvama koje su starosti između 29 i 53 godine obećavali dobro plaćen posao i mogućnost dobijanja radne dozvole u Švajcarskoj.

Foto: Tanjug AP

Međutim, umesto toga, one su prema pisanju lista bile primorane da rade teške poslove bez radne dozvole, nije im bilo dozvoljeno da se slobodno kreću i ževele su u jako lošim uslovima. One su takođe morale da uvek budu dostupne članovima ove porodice.

- One su svakodnevno vređane, ponižavane i nad njima je vršen ogroman pritisak - saopštili su javni tužilac i policija kantona u Bernu.

Starija žena zadržana je u pritvoru, dok su 71- godišnji muškarac i 43- godišnja žena pušteni iz pritvora.

Svo troje srpskih državljana priznali su zločin i biće ubrzo privedeni pred lice pravde.