AKTUELNO

Neke od usvojenih odluka stupaju odmah na snagu, a izvesne od 10. januara - kako bi se dalo vremena građanima za vakcinisanje trećom dozom.

Danas se stiglo do rekordnog broja pozitivnih, najveći od početka pandemije, gotovo 127.000 pozitivnih (juče 98.000), 156 preminulih. Popunjavju se sve više kreveti i smeštajni kapaciteti u kovid bolnicama kao i oni na intenzivnoj terapiji. Alarmantan je taj skok, posebno u Lombardiji gde se stiglo do 40.000 pozitivnih sa 36 preminulih, a stepen pozitivnosti na nacionalnom nivou je 11 posto na nešto više od milion urađenih testova.

Fondacija „Gimbe“ koja prati statistički razvoj kovida objavila je kako je u sedmici oko Božića porastao broj pozitivnih za 81 posto. Ali da ne bi stala zemlja i ekonomija, odnosno proizvodnja, Vlada je donela odluku da osobe koje su primile tri doze vakcine a bile u konataktu sa nekim ko je pozitivan ne moraju da idu u karantin.

Nova mera o ukidanju karantina za takve osobe stupa na snagu odmah a ostale mere od 10. januara i podrazumevaju: obavezno posedovanje super zelene karte (tri doze vakcine) za sve osobe koje ulaze u hotel i sve strukture za smeštaj gostiju, za venčanja, civilne i religijske proslave, sajmove, kongresne centre, restorane i na otvorenom, na ski terenima, u bazenima, u salama za timski sport sa 35 posto popunjenosti u zatvorenim strukturama. Na stadionima će moći da bude popunjeno do 50 posto kapaciteta publike. Sanitarna karta obavezna je u javnom prevozu, termalnim i relaks centrima i na otvorenom i zatvorenom, za ulazak u muzeje, pozorište, bioskop. Već duže vremena uvedena je za ulazak u avion i voz.

Posebno alarmiraju sanitarni stručnjaci zbog soja omikron.

- Doslovno se rasparala imuno sposobnost, probija imunitet onih koji su prezdravili od kovida, a u nekim slučajevima probija i vakcinu - podvlači dr Masimo Gali direktor bolnice za infektivne bolesti “Sako“ u Milanu. - Najstrašnije je što omikron probija i kod treće doza vakcine. Srećom takav je broj mali, ali sve ide u prilog tome i zato pozivam na maksimalnu obazrivost. Apelujem da se vakcinisu deca između pet i 11 godina što pre, jer se stiglo samo do tri posto vakcinisanih u tom uzrastu.

Osim nošenja maski na otvorenom i to FFP2 apeluje se na izbegavanje bliskih susreta sa drugim osobama posebno ako se zna da još nisu primile treću dozu jer nije prošlo četiri meseca od druge doze. Ostaje najbitniji apel - vakcinišite se što pre u svim uzrastima i trećom dozom. Do sada se vakcinisalo u Italiji 85,7 posto građana drugom dozom a 58,8 posto trećom.

Autor: