AKTUELNO

Bengalski tigar Čarli i borneanski orangutan Sandai, oboje pripadnici ugroženih životinjskih vrsta, prvi su primili cepivo protiv koronavirusa u čileanskom zoološkom vrtu.

Čarli, Sandai i još osam životinja zoološkog vrta Buin u Santiagu odabrano je za eksperimentalnu kampanju cepljenja jer spadaju u ugrožene vrste koje se smatraju visokorizičnima kada je posredi zaraza kovidom-19.

Virusna bolest koja je dosad ubila više od 5.4 miliona ljudi u svetu, otkrivena je u više zooloških vrtova u svetu među raznim životinjama - majmunima i velikim mačkama, ali i među jelenima koji žive u divljini i među kućnim ljubimcima.

Trogodišnji Čarli i Sandai (26) su, uz još tri lava, dva tigra i tri pume u ponedjeljak dobili drugu dozu eksperimentalnog cepiva razvijenog posebno za životinje, koje još nije dostupno u prodaji.

Prve su doze cepiva životinje primile 13. decembra

"Namera nam je zaštititi životinje koje su najosjetljivije na zarazu koronavirusom i istovremno testirati stvaraju li cepiva imunitet i, ako je odgovor potvrdan, ustanoviti koliko dugo taj imunitet traje", rekao je Sebastian Celis, vođa veterinarskog odeljenja zoološkog vrta Buin.

Dodaje da je Charli bengalski tigar, vrsta koja se smatra visokorizičnom kada je posredi zaraza koronavirusom.

Koje životinje su se dosad zarazile koronom?

Među životinjama zooloških vrtova koje su se dosad zarazile koronavirusom su lavovi u Singapuru, Zagrebu i Vašingtonu, nilski konji u Belgiji, sumatranski tigrovi u Indoneziji i gorile u američkoj Atlanti.

Zoološki vrt Buin nije testirao nijednu svoju životinju na koronavirus jer nijedna nije pokazivala simptome.

I nekoliko američkih zooloških vrtova najavilo je kampanje cepljenja životinja koje onde žive.

Gotovo 90 posto Čileanaca starijih od tri godine do danas je u potpunosti cepljeno, a 62 posto ih je primilo i dopunsku dozu cepiva. Čile je jedina latinoamerička država koja je počela s cepljenjem životinja zoološkog vrta cepivom protiv koronavirusa.

Autor: