AKTUELNO

U novom izveštaju o verskim slobodama, SAD su upozorile na veličanje Nezavisne države Hrvatske, umanjivanje ustaških zločina i antisrpska osećanja u Hrvatskoj u 2016. godini.

U redovnom godišnjem izveštaju o verskim slobodama u svetu za 2016. godinu, uključujući i Hrvatsku, Stejt department pominje bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i reditelja Jakova Sedlara kao osobe čiji su stavovi o ustaškom režimu izazivali posebne kritike jevrejskih i srpskih verskih zajednica i nevladinih organizacija, prenosi Hina.

Vašington je, u izveštaju objavljenom u utorak, kao događaje koji oslikavaju stanje verskih sloboda istakao komemoraciju u logoru smrti Jasenovac koju su bojkotovali jevrejski i srpski čelnici, optužujući tadašnju vladu da umanjuje ustaške zločine.

Američka administracija piše i o maršu 5.000 ljudi na Savet za elektronske medije koji je suspendovao program Televizije Z-1 zbog tok-šoua u kojem je voditelj pozvao gledaoce da se drže dalje od pravoslavne crkve u Zagrebu, jer bi "četnički vikari" mogli izaću i "zaklati" nevine prolaznike.

Pominje se i fudbalska utakmica između Hrvatske i Izraela kada su navijači uzvikivali ustaški pozdrav "Za dom spremni", kao i sporni dokumentarni film Jakova Sedlara "Jasenovac-Istina".

Sedlar kaže da je realan broj ubijenih u tom ustaškom logoru između 20.000 i 40.000, dok je Američki muzej holokausta procenio da se radilo o između 77.000 i 99.000 žrtava, stoji u izveštaju i dodaje se da su jevrejski predstavnici film osudili, a hvalio ga je ministar kulture Hasanbegović, navodi Hina.

U poplavama u Sijera Leoneu poginulo više od 100 dece

Vašington izdvaja i kritiku te organizacije na račun zagrebačkog Županijskog suda koji je ukinuo osuđujuću presudu kardinalu Alojziju Stepincu zbog saradnje s ustaškim režimom iz 1946.

- Efraim Zurof, direktor jerusalimske kancelarije Centar Simon Vizental, rekao je da je to 'apsolutno sramotno i užasno', da se radi o pokušaju prekrajanja istorije- stoji u izveštaju.

Stejt department pominje i zabrinutost Srpske pravoslavne crkve zbog rastuće društvene netolerancije i podatka da je u 2016. bilo 20 vandalskih napada da njenu imovinu, pet manje nego godinu dana ranije. Otkrivena su samo dvojica počinilaca protiv kojih je suđenje u toku, piše u izveštaju.

Vašington upozorava i da hrvatska vlada nije rešila nijedan veći zahtev SPC-a za povratkom imovine, uključujući onu u Osijeku, Vukovaru i Vinkovcima, kao i zahteve za vraćanjem jevrejske imovine oduzete tokom Drugog svetskog rata.

- Postojeći zakon ne dopušta pojedincima čija je imovina oteta tokom Holokausta da traže odštetu na sudu ako su u međuvremenu promenili državljanstvo. Vlasnike jevrejske imovine to pogađa više od drugi - navode u Stejt departmentu i pozivaju Zagreb da ubrza rešavanje tog problema.

#Amerika

#Hrvatska

'