AKTUELNO

Još jedna napeta noć u migrantskom kampu na Hiosu.

Molotovljevi kokteli bačeni su noćas u migrantskom kampu na Hiosu, a dva dobrovoljca su napadnuta u drugoj uzastopnoj noći nereda na tom grčkom ostrvu, gde se nalazi veliki broj migranata, javila je grčka novinska agencija Ana.Prema podacima grčkih medija aktivisti ekstremne desnice sproveli su operaciju odmazde i bacali veliko kamenje na šatore u kampu. Policija to nije potvrdila iako su preko društvenih mreža cirkulisale slike o incidentima. Jedan zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime rekao je da ostrvo "ključa" i da "napetost raste" izmedju meštana i oko 4.000 migranata i izbeglica koji se tu nalaze.

Prema navodima agencije zapaljive bombe uništile su dva štatora a zbog toga je iz kampa Suda koji se nalazi blizu glavnog grada na ostrvu, pobeglo oko 150 stanovnika, uglavnom porodice. Grupa od oko 30 ljudi napala je blizu kampa dva dobrovoljca koji rade s izbeglicama, i oni su zbog povreda prebačeni u bolnicu.

Na tom ostrvu su neredi izbili u noći od srede na četvrtak nakon što su migranti iz kampa navodno provalili u prodavnicu alkoholnih pića i prodavnicu pirotehnike. Migranti su ispaljivali rakete s vatrometom na okolne kuće, a kada je došla policija gađali su ih kamenicama.Napetost traje mesecima na grčkim ostrvima u istočnom Egeju, koja se nalaze blizu turske obale Turske. Tu je od postizanja sporazuma EU-Turska o prekidu migrantske rute preko Egeja i dalje blokrano više od 16.000 izbeglica i migranata, a ima 7.450 raspološivih mesta.

S.M.

#Grčka

#Migranti

#Molotovljev koktel

'