AKTUELNO

Rusija je veoma razočarana postupcima Severne Koreje, kaže portparolka ministarsva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, te poručuje da pozdravlja svaku mirovnu inicijativu po tom pitanju.

"Situacija na Korejskom poluostrvu znatno se pogoršala nakon što je Pjongjang najavio termonuklearno testiranje 3. septembra", navela je Zaharova dodajući da je Moskva razočarana očiglednim kršenjem međunarondih dogovora protiv globalnog razvoja nukelarnog oružja i važecih rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Mi verujemo da je militarizacija regiona s obe strane, pod izgovorom da tako osiguravaju sopstvenu bezbednost, ekstremno opasna, poručila je Zaharova, dodajući da ishod trke sa naoružavanjem, obostranih pretnji, vojnih vežbi i raketnih i nuklearnih testova, može da bude samo potpuni oružani regionalni sukob.

VAZDUŠNI NAPAD RUSIJE NA ISLAMSKU DRŽAVU: Ubijeno 40 vojnika ID, likvidiran i ministar rata

"Ubeđeni smo da je politika maksimalnih mera, uključujući i sankcije, prema S. Koreji iscrpljena. Ovo smo rekli više nego jednom. Jasno je da će vojna katastrofa u severoistočnoj Aziji povući i humanitarnu propast unutar Severne Koreje", uverena je Zaharova, koja smatra da je ključno da se ovakav neprihvatljiv scenario preventivno spreči.

Zbog toga je pozvala svetske stručnjake da pruže svoj maksimum i da podstaknu sve strane koje su uključene u konflikt na dijalog.

"Mi aktivno radimo da sve strane na različitim nivoima nađu mirovno rešenje za probleme na Korejskom poluostrvu", rekla je Zaharova.

Tim povodom, dodala je, Moskva pozdralja svaku mirovnu inicijativu i zainteresovanost država koje žele da budu posrednici ili da obezbede platformu za pregovore.

"Napominjemo i da je rusko-kineska inicijativa samo putokaz za smirivanje krize na teritoriji Korejskog poluostrva, i da smo otvoreni za nove predloge i akcije. U ovom trenutku nema alternative", rekla je Zaharova, a prenosi TAS.

#Moskva

#Severna Koreja

'