AKTUELNO

Posle podataka o sporijem rastu industrijske proizvodnje u Kini i nagoveštaja Banke Engleske da neće povećavati referentnu kamatnu stopu, indeksi na svetskim berzama bili su danas uglavnom u padu.

Britanski indeks FTSE 100 pao je za 0,8 odsto, nemački DAX za 0,2 odsto, dok je francuski CAC 40 ostao gotovo nepromenjen.

Banka Engleske saopštila je danas da je Komitet za monetarnu politiku glasao da rekordno niska kamatna stopa ostane nepromenjena na 0,25 odsto, iako je inflacija od 2,9 odsto daleko veća od očekivane.

Rast britanske ekonomije je usporen ove godine zbog slabije potrošnje, a takođe postoji zabrinutost da će nesigurnost koju izaziva Bregzit i dalje uticati na poverenje.

Na azijskim berzama je takođe zabeležen pad indeksa. Japanski Nikei 225 pao je 0,3 odsto, šangajski kompozitni indeks i hongkonški Hang Seng ;0,4 odsto, a sidnejski S&P/ASX 200 0,1 odsto. Jedino je ;južnokorejski Kospi bio u plusu 0,7 odsto.

Prema podacima Blumberga, cena referentne američke nafte porasla je za 1,16 odsto na 49,87 dolara po barelu, dok je nafta Brent poskupela za 0,85 odsto na 55,63 dolara po barelu.

#Berza

#Ekonomija

'