AKTUELNO

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da seksualno zlostavljanje nadilazi mirovne misije i pogađa kompletne Ujedinjene nacije i istakao da ga treba iskoreniti jednom zauvek.

Gutereš je istakao da seksualna eksploatacija i zlostavljanje nisu samo problem mirovnih misija, već celokupnih Ujedinjenih nacija.

"Ne možemo dozvoliti da neopisivi zločini nekolicine zasene rad na hiljade muškaraca i žena, koji se pridržavaju vrednosti Povelje Ujedinjenih nacija", rekao je Gutereš.

SAD spremne za rat protiv Severne Koreje!

Lideri 57 država pridružili su grupi, koju je Gutereš oformio kako bi se sprečilo seksualno zlostavljanje i eksploatacija, preneo je AP.

Među njima se nalaze i zemlje, čije vojno ošoblje je optuženo za seksualne zločine, dok su služili u mirovnim misijama UN.

Prema istraživanju koje je uradila američka novinska agencija AP u poslednjih 12 godina, postoji oko 2.000 slučajeva navodnog seksualnom zlostavljanja i eksploatacije koje su uglavnom počinili pripadnici mirovnih misija i u manjem broju pripandici drugih agencija UN.

#Antonio Gutereš

#Seksualno zlostavljanje

'