AKTUELNO

Napadač Salvador Ramos (18) koji je ubio 21 dete i dvoje nastavnika u Osnovnoj školi "Rob" u Juvaldeu u Teksasu, upozorio je u poruci na internetu, nekoliko minuta pre masakra, da će pucati u svoju baku (66) i da će otvoriti vatru u školi.

Uz ovu objavu guvernera Teksasa Grega Abota američki mediji preciziraju da je Ramos svoje mračne namere obznanio tinejdžerki iz Nemačke koju je upoznao preko interneta. Ona je medijima rekla da su ona i Ramos nedeljama razmenjivali poruke i da joj je govorio da mnogo vremena provodi sam kod kuće.

Posvedočila je i da je Ramos u 11 sati po lokalnom vremenu pozvao, rekao joj da je voli, da bi joj 20 minuata kasnije napisao da je upucao baku, koja je sada u teškom stanju u bolnici u San Antoniju.

- Zlo je prošlo kroz Juvalde. Svako ko puca svojoj baki u lice mora da ima zlo u srcu. Ali je još veće zlo pucati u decu - rekao je Abot.

Ramos se tinejdžerki požalio najpre da ga nervira što baka koristi njegov telefon za razgovor sa operaterom. Samo šest minuta kasnije je izvestio: "Upravo sam pucao baki u glavu".

Već posle nekoliko sekundi, a 15 minuta pre napada, Ramos je devojci najavio da se sprema za pucnjavu u osnovnoj školi i da je nabavio paket municije. Kada ga je pitala šta smera, odgovorio je da će to biti iznenađenje i da samo "čeka i gleda". Ramos je, inače, poslao poruke preko "Fejsbuka", koje su "otkrivene posle tragedije", rekao je portparol kompanije Endi Stoun. Dodao je da "Fejsbuk" sarađuje sa istražiteljima.

Foto: Tanjug AP/Jae C. Hong

Posle napada zabrinute porodice čekale su u agoniji da čuju da li su njihova dece preživela. Neki su dali DNK test da potvrde identitet žratava. Neopisiv je bio bol roditelja koji su saznali da njihovi mališani nisu više među živima. Predsednik SAD DŽozef Bajden najavio je put u Teskas i susret s porodicama žratava.

Prema navodima američkih vlasti, kamionet napadača završio je, iz još nepoznatih razloga, pre napada u jarku. To, međutim, nije sprečilo Ramosa na putu ka školi sa 535 đaka. Izašao je iz vozila u panciru, sa puškom, zaobišao školskog policajca, koji nije uspeo da ga zaustavi i krenuo ka učionicama. U jednoj se zabarikadirao. Tu je i počinio masakr, pucajući u decu i dva učitelja.

Više od 100 policajaca odgovorilo je na napad. Ramos je poginuo od policijskog metka u školi koju je i sam pohađao.

Istražitelji još rasvetljavaju motiv napada u kojem je ranjeno još najmanje 17 osoba. Guverner je rekao da Ramos, radnik u restoranu, u gradiću udaljenom 135 kilometara od San Antonija, nije imao probleme sa mentalnim zdravljem, niti je optuživan. Sad je počinio najstravičniji masakr u školi u SAD u poslednjoj deceniji.

Foto: Tanjug AP/Dario Lopez-Mills

PUŠKA ZA 18. ROĐENDAN

Ubica Salvador Ramos legalno je kupio pušku. Prošle nedelje je svom arsenalu dodao još jednu pušku iste vrste, koju je kupio čim je napunio 18 godina, 16. maja. Na dan kada je kupio drugu pušku, na njegovom nalogu na "Instagramu" objavljena je fotografija dve puške AR-15. Na statusu je "tagovana" druga korisnica "Instagrama", koja ima više od 10.000 pratilaca, od koje je traženo da podeli tu fotografiju.

Autor:

#Teksas