AKTUELNO

On tvrdi da SAD i njihovi "saučesnici" odbijaju ideje Pjongjanga i politički sistem Severne Koreje i "nastavljaju neprijateljsku politiku gušenja i izolacije Severne Koreje".

Pjongjang će upotrebiti svoj nuklearni arsenal ukoliko Sjedinjene Američke Države preduzmu "pomahnitale akcije" kojima se Severnoj Koreji negira pravo na postojanje, upozorio je danas ambasador Severne Koreje u Moskvi Kim Hjun Džun.

- Danas, scenario na Korejskom poluostrvu ne odvija se u korist mira. Situacija se kreće ka ratu i sukobu - rekao je on na konferenciji posvećenoj miru na Korejskom poluostrvu i budućem ponovnom ujedinjenju Severne i Južne Koreje.

On tvrdi da SAD i njihovi "saučesnici" odbijaju ideje Pjongjanga i politički sistem Severne Koreje i "nastavljaju neprijateljsku politiku gušenja i izolacije Severne Koreje".

Ambasador ocenjuje da je Korejsko poluostrvo podeljeno zbog težnji SAD da dominiraju svetom, preneo je TASS.

- Cilj ponovnog ujedinjenja ne može se postići, jer Vašington ne prestaje da se meša u naše unutrašnje poslove - dodao je ambasador.

On tvrdi da svaki put kada odnosi između Severne i Južne Koreje pokažu znake poboljšanja, SAD koče taj proces.

Ambasador je rekao da su "pomahnitale reči" američkog predsednika Donalda Trampa na Generalnoj skupštini UN o potpunom uništenju Severne Koreje "otkrile celom svetu stepen nemarnosti američke neprijateljske politike".

- Ukoliko se SAD ponašaju na načine kojima se uskrećuje našim državama pravo na postojanje, na našu republiku, kao što je naš vrhovni lider Kim Džong-un rekao, nateraćemo ih da u potpunosti plate fer snagom našeg nuklearnog arsenala - poručio je on.

On je dodao da "prevencija rata i zaštita mira" ostaju najvažnija pitanja na Korejskom poluostrvu.

#Rat

#SAD

#Severna Koreja

'