AKTUELNO

U narednim danima američki predsednik Džo Bajden mogao bi da uvede klimatsku vanrednu situaciju u zemlji, piše Vašington post, pozivajući se na izvore upoznate sa planovima.

- Predsednik je jasno stavio do znanja da ako Senat ne reaguje na klimatsku krizu i ne podrži našu domaću industriju čiste energije, onda je spreman da to uradi sam. Razmatramo sve opcije, još nema odluka - rekao je zvaničnik Bele kuće pod uslovom da ostane anoniman.

O ovom pitanju se raspravlja u pozadini otpora jednog od senatora iz Demokratske stranke Džoa Mančina planovima za izdvajanje značajnih sredstava za borbu protiv globalnog zagrevanja. Ako u zemlji bude proglašeno vanredno stanje, tada će Bajdenova administracija imati više ovlašćenja da smanji emisiju CO2 i radi na energetskoj transformaciji.

Početkom juna Bajden je proglasio vanredno stanje zbog problema sa proizvodnjom električne energije i potencijalnog nedostatka kapaciteta, navodi se u saopštenju. Rizici u Vašingtonu su, između ostalog, objašnjeni uticajem ekstremnih vremenskih uslova u samim Sjedinjenim Državama povezanim sa klimatskim promenama.

U nekim delovima zemlje suša i visoke temperature istovremeno oštećuju proizvodnju i povećavaju potražnju za električnom energijom. Bela kuća je tada objavila mere za podršku alternativnoj energiji.