AKTUELNO

Još četiri broda koji prevoze žito i suncokretovo ulje napustila su ukrajinske luke bezbednim pomorskim koridorom.

Milione tona žitarica zaglavljene su u Ukrajini od početka rata, što je dovelo do nestašica i viših cena hrane u drugim zemljama. Ali, prošle nedelje prvi brod sa ukrajinskim žitom se otisnuo ka Turskoj u skladu sa sporazumom postignutog sa Rusijom i UN.

Nova tura brodova krenula je danas iz luka Odesa i Černomorsk, kroz Bosfor do Turske gde gde će biti pregledani u okviru sporazuma. Nakon inspekcije, dva će pristati u Turskoj, dok ostali idu za Italiju i Kinu. Još jedan prazan brod je dobio dozvolu da putuje u Ukrajinu radi utovara.

Prema sporazumu kome su posredovali Turska i UN prošlog meseca, Rusija je pristala da ne napada brodove koji su u tranzitu, dok je Ukrajina rekla da će voditi brodove kroz minirane vode.

Ugovor, koji traje 120 dana, može da se obnovi ako se obe strane slože.

Čini se da ovaj složeni aranžman funkcioniše, bar za sada.

Uspeh ovog sporazuma, redak diplomatski prodor u ovom petomesečnom sukobu, od vitalnog je značaja za Ukrajinu - i ostatak sveta.

Dvadeset miliona tona žitarica je zaglavljeno u zemlji, kao rezultat blokade koju je Rusija nametnula ukrajinskim lukama. Ako dogovor "preživi", Ukrajina očekuje izvoz do tri miliona tona žitarica mesečno.

Ukrajinske vlasti kažu da postoje dobri znaci da je izvoz žitarica bezbedan i pozvale su kompanije da se vrate u luke zemlje. Izvoz bi trebalo da pomogne u ublažavanju globalne krize sa hranom, a istovremeno zemlji donese preko potrebne strane valute.

Ali strahovi i dalje postoje. Predsednik Volodimir Zelenski je pozdravio nastavak izvoza, ali je rekao da i dalje postoji zabrinutost za bezbednost.

Prvi brod koji je prošle nedelje napustio Ukrajinu - Razoni - otputovao je iz Odese noseći 27.000 tona kukuruza za libansku luku Tripoli.

Međutim, zvaničnici su rekli da neće pristati u Tripoli u nedelju kako je planirano.

Ukrajinska ambasada u Libanu rekla je Rojtersu u nedelju da brod "kasni", bez detalja o uzroku ili ažuriranog datuma dolaska.

Zajednički koordinacioni centar koji je uspostavljen da nadgleda izvoz rekao je da će putovanje Razonija biti probno, a njegovo iskustvo se koristi za fino podešavanje procedura za sledeća putovanja.

Autor: