AKTUELNO

Na plažama u Južnoj Kaliforniji kupači su poslednjih dana na meti mini ajkula. Naime napadi ovih sićušnih agresivnih vodenih insekata mogu da izazovu bolan i neprijatan osećaj nakon napada.

Ova stvorenja napadaju stopala turista koji šetaju duž obale. Mnogi od njih počeli su da skakču od bolova. Ovi insekti imaju bolan ugriz i mogu čak da izazovu krvarenje. Stručnjaci kažu da ugriz ovog stvorenja izaziva bol koji može da traje i do nekoliko sati, ali da retko dolazi do trajnog oštećenja tkiva.

U nedelju je lokalni mediji iz San Dijega izvestio o mnogobrojnim incidentima na plažama u blizini tog grada. Jedna turistkinja koju je "mini ajkula" napala kaže da je "ugriz bio užasno bolan".

- Čitavo stopalo mi je bilo krvavo. Imala sam osećaj kao da me je ugrizla mala pirana. Kada sam nogu potopila u vodu kako bih skinula pesak, bol je prestao za 15, do 20 minuta - kaže ona.

Pre pet godina tinejdžer (16) iz Melburna primljen je u bolnicu nako što ga je izujedao veliki broj "mini ajkula". On u početku nije bio svestan da su ga izgrizle ove bube, pa je u početku mislio da su u pitanju neke bodlje. Kada je izašao iz vode shvatio je da su mu one probile kožu na stopalu, iz kog je tekla krv.

Ova vrsta morskog stvorenja pripada redu rakova, koji obuhvata više od 10.000 morskih i slatkovodnih vrsta. Pojedine vrste mogu da narastu i do 26 centimetara. Oni tokom cele godine nastanjuju obalu Kalifornije, kao i plaže na severozapadnoj obali Pacifika, piše Life science.

- Mogu da budu baš gadni kada krenu da napadaju, kao da vas je napalo jato mini ajkula ili čopor vukova - kaže zoolog Ričard Bruska sa Univerziteta u Arizoni.

Ono što je, međutim, još uvek nejasno je kako je došlo do povećanja broja napada na kupače.

- Savet je da ne paničite. Ukoliko osetite da su vas ugrizli izađite iz vode i sklonite sa noge one koji su se zakačile za kožu - kaže ekolog Rajan Hečinger.

Autor: