AKTUELNO

Ministarstvo zdravlja Argentine obavestilo je Panameričku zdravstvenu organizaciju (PAHO) da je potvrđeno da je legionela uzročnik niza slučajeva misteriozne upale pluća povezanih sa zdravstvenom klinikom u provinciji Tukuman u Argentini.

Do danas je identifikovano ukupno 11 slučajeva, uključujući četiri smrtna slučaja.

Legionela, posebno bakterija L. pneumophila, povezana je sa izbijanjem teške pneumonije. Najčešći oblik prenosa je udisanje kapljica vode kontaminiranih legionelom, navode iz PAHO-a, regionalne kancelarije Svetske zdravstvene organizacije.

Do infekcije može doći i preko kontaminirane vode ili leda, posebno kod osetljivih pacijenata u bolničkim sredinama. Lečenje uključuje davanje antibiotika nekoliko nedelja ili meseci.

Ministarstvo zdravlja Argentine i pokrajinske zdravstvene vlasti rade na identifikaciji izvora i sprovođenju odgovarajućih mera kontrole. Oni prikupljaju uzorke iz životne sredine, sprovode procene rizika i sprovode radnje u zdravstvenoj ambulanti u vezi sa izbijanjem zaraze.

Svetska zdravstvena organizacija ranije je saopštila da prate situaciju u Argentini, a stručnjak za zarazne plućne bolesti sa Univerziteta u Minesoti, dr Majkl Osterhom rekao je ranije da je njegov prvi izbor bila legionarksa bolest ali da su testovi to isključili, preneo je Skaj njuz.