AKTUELNO

Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu razvili su vakcinu protiv malarije sa potencijalom da "promeni svet".

Tim očekuje da će vakcina početi da se primenjuje sledeće godine nakon što su ispitivanja pokazala do 80% zaštite od smrtonosne bolesti.

Najvažnije je, kažu naučnici, da je njihova vakcina jeftina i da već imaju dogovor da proizvode više od 100 miliona doza godišnje.

Bilo je potrebno više od jednog veka da se razviju efikasne vakcine jer je parazit malarije, koji šire komarci, spektakularno složen i neuhvatljiv. To je, piše BBC, meta koja se stalno kreće, menja forme unutar tela, zbog čega je teško imunizovati se.

Prošle godine, Svetska zdravstvena organizacija dala je istorijsko zeleno svetlo za prvu vakcinu - koju je razvio farmaceutski gigant GSK - koja će se koristiti u Africi.

Međutim, Oksfordski tim tvrdi da je njihov pristup efikasniji i da se može proizvesti u daleko većem obimu.

Rezultati ispitivanja na 409 dece u Nanoru, Burkina Faso, objavljeni su u časopisu Lanset, pokazali su da tri početne doze praćene busterom godinu dana kasnije daju do 80% zaštite.

"Smatramo da su ovi podaci najbolji podaci u ovoj oblasti sa bilo kojom vakcinom protiv malarije“, rekao je profesor Adrijan Hil, direktor Džener instituta na Oksfordu.

Tim će započeti proces odobravanja vakcine u narednih nekoliko nedelja, ali konačna odluka će zavisiti od rezultata većeg ispitivanja na 4.800 dece koje treba da bude sprovedeno pre kraja godine.

Najveći svetski proizvođač vakcina - Institut za serum Indije - već je spreman da napravi više od 100 miliona doza godišnje.

Profesor Hil je rekao da bi vakcina - nazvana R21 - mogla da se napravi za "nekoliko dolara" i "zaista bismo mogli da vidimo veoma značajno smanjenje tog užasnog tereta malarije".

Malarija je milenijumima jedna od najvećih pošasti čovečanstva i uglavnom ubija bebe i odojčad. Bolest i dalje ubija više od 400.000 ljudi godišnje čak i nakon dramatičnog napretka sa mrežama za krevet, insekticidima i lekovima.

#Vakcina

#malarija

#oksford