AKTUELNO

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden i premijer Kanade Džastin Trudo, oglasili su se povodom lošeg zdravstvenog stanja kraljice Elizabete II i naveli da su u mislima uz nju i njenu porodicu.

Bela kuća je saopštila da su misli američkog predsednika Džoa Bajdena sa kraljicom i njenom porodicom.

- Njegove misli i misli prve dame čvrsto i iskreno su sa kraljicom i njenom porodicom - rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi za Rojters.

Kanadski premijer je odao počast kraljici u svoje ime i u ime "Kanađana širom zemlje".

- Molitve nacije su uz kraljicu - rekao je kenterberijski nadbiskup, dok su britanski lideri slali poruke podrške monarhu, koji je stavljen pod medicinski nadzor nakon što su lekari postali zabrinuti za njeno zdravlje.

Dok su se njeno četvoro dece, princ Čarls, princeza Ana, princ Endrju i princ Edvard, okupili u zamku Balmoral da budu sa njom, stigle su želje za brzo ozdravljenje.

"Neka Božje prisustvo ojača i uteši Njeno Veličanstvo, njenu porodicu i one koji se brinu o njoj u Balmoralu", napisao je na Tviteru Džastin Velbi, nadbiskup.

Portparol Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik rekao je da je da su misli generalnog sekretara Antonia Gutereša sa kraljicom, njenom porodicom i narodom Ujedinjenog Kraljevstva u ovom trenutku.

- Moje misli i molitve su sa njom. Ona predstavlja celu istoriju Evrope koja je naš zajednički dom sa našim britanskim prijateljima, uvek nam je davala stabilnost i samopouzdanje, pokazala je ogromnu hrabrost i legenda je u mojim očima - rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Prema rečima lidera republikanaca u američkom Senatu, Miča Mekonela, kraljica je primer stabilnog vođstva i voljena figura širom sveta.

- Bila je istorijski prijatelj Sjedinjenih Država. U decenijama njene vladavine došlo je do dubokog produbljivanja posebnog odnosa između naše dve zemlje koji je bukvalno promenio svet. Kraljica, kraljevska porodica i svi naši prijatelji u Ujedinjenom Kraljevstvu imaju su u našim mislima i molitvama - naveo je.

Oglasio se i generalni guverner Australije Dejvid Harli.

- Nakon vesti iz Bakingemske palate, i u ime svih Australijanaca, misli i molitve guvernera i gospođe Harli su sa Njenim Veličanstvom Kraljicom i kraljevskom porodicom u ovom trenutku.

Novimenovana premijerka Velike Britanije Liz Tras je nekoliko trenutaka kasnije objavila tvit o kraljičinom zdravstvenom statusu, rekavši da će "cela zemlja biti duboko zabrinuta vestima iz Bakingemske palate" i naglasivši da su njene misli i misli nacije "sa Njenim Veličanstvom i njenom porodicom u ovom trenutku."

Podsetimo, lekari kraljice Elizabete Druge zabrinuti su za njeno zdravlje i preporučili su da ona ostane pod medicinskim nadzorom u zamku Balmoral u Škotskoj, saopštio je portparol Bakingemske palate.

Ljudi su počeli da polažu cveće na kapiji Bakingemske palate. Prvi buket položen je nešto posle 17 časova, prenosi Press asocijacija.

Autor: