AKTUELNO

Međunarodni posmatrači s druge strane tvrde da Iran u potpunosti poštuje odredbe nuklearnog sporazuma.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da SAD neće potvrditi da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma.

Tramp, međutim, nije poništio sporazum kako je obećao u predizbornoj kampanji. On je pitanje tog sporazuma prepustio Kongresu i drugim stranama koje su potpisale dogovor s Iranom 2015. godine.

Tramp je u obraćanju u Beloj Kući rekao da Iran ne poštuje duh nuklearnog sporazuma, kao i da je Teheran više puta prekršio odredbe tog sporazuma.

- Ne mogu i neću da potvrdim pridržavanje (nuklearnom sporazumu) - kazao je američki predsednik.

On je nazvao režim u Iranu "fanatičnim" i najavio oštriju strategiju kako bi se sprečilo finansiranje terorizma.

Dodao je da će se konsultovati sa saveznicima o tome kako nuklearni sporazum može da se promeni.

Predsednik SAD je optužio Iran da finansira terorizam i dodao je da će uskratiti Teheranu "sve putanje do nuklearnog naoružanja". Dodao je da će nova strategija baviti i brzim širenjem iranskih raketa i oružja.

Tramp je rekao da će njegova administracija blisko sarađivati sa Kongresom na ispravljanju "brojnih mana" koje sporazum ima kako bi se osiguralo da Iran više nikada ne može preti SAD nuklearnim oružjem.

On je naveo da će se povući iz sporazuma potpisanog u vreme bivšeg predsednika SAD Baraka Obame, ako Kongres ne usvoji novi zakon.

Međunarodni posmatrači tvrde da Iran u potpunosti poštuje odredbe nuklearnog sporazuma.

Iran i šest svetskih sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka - postigli su 14. jula 2015. sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Trampova adminstracija je danas uvela nove sankcija iranskoj Revolucionarnoj gardi, navodeći da ona podržava terorizam. Ministarstvo finasija SAD je navelo da Revolucionarna garda podržava ubojite aktivnosi Hezbolaha i Hamsa, kao i režim sirijskog predsedsednika Bašara Asada.

SAD ipak nisu svrstale Revolucionarnu gardu na listu terorističkih organizacija.

#Donald Tramp

#Iran

#SAD

#Sankcije

'