AKTUELNO

Postoje određene zemlje u koje Elizabeta II nikada nije kročila tokom svoje vladavine, a među njima je i rodna Grčka njenog supruga princa Filipa.

To i ne čudi s obzirom da je njen suprug imao komplikovan odnos sa zemljom u kojoj je rođen 1921.godine. Naime, tokom grčko-turskog rata 1922. godine, njegov ujak, kralj Konstantin I, bio je primoran da abdicira, što je dovelo do toga da je čitava monarhija u neizvesnoj situaciji.

Princ Endru od Grčke, Filipov otac, proteran je iz zemlje i morao je da pobegne sa svojom porodicom na britanski brod da bi stigao do Francuske. Pad monarhije i tenzije između grčke kraljevske porodice i vlade sprečiće njega i kraljicu da dođu u zvaničnu posetu Grčkoj kao britanski vladari.

Međutim, oni su privatno posetili Grčku 1952. godine, pre Elizabetinog stupanja na presto. Međutim, to putovanje nisu ponovili.

Zanimljivo je da Grčka nije jedina zemlja koju je kraljica odbila da poseti. Zbog izraelsko-palestinskog sukoba, u kojem nikada nije želela da stane na stranu, kraljica nikada nije posetila Izrael tokom svoje vladavine. Uprkos tome, princ Vilijam je ipak posetio zemlju 2018. godine. Osim Izraela, na crnoj listi kraljičinih zemalja našle su se i Kuba, Argentina, Albanija i Crna Gora.

Kraljica je putovala u više od 110 zemalja pre nego što je prestala da putuje 2015. godine, sa 89 godina. Naime, zbog oslabljenog zdravlja, tokom poslednje posete inostranstvu bila je na Malti, a nakon toga nije izlazila van Ujedinjenog Kraljevstva.

Autor: