AKTUELNO

Britanska kraljica Elizabeta bila je vrlo izbirljiva kada je hrana u pitanju, pa je njeno osoblje moralo strogo da vodi računa o obrocima.

Kada je reč o nečijoj dugovečnosti, većina ljudi se zapita u čemu je tajna. Kraljica Elizabeta je živela 96 godina, što je mnogo iznad proseka, te se mnogi pitaju šta je bilo zaslužno za njeno dobro zdravlje.

Pored zdravog načina života koji je kraljica vodila, za njeno zdravlje bila zaslužna i hrana koju je jela.

Kraljica je imala oko 20 kuvara koji su radili za nju i jelovnik iz kog je birala svoj dnevni meni. Mekgrejdi, koji je 15 godina bio lični kuvar kraljice Elizabete, kaže da je imala jednostavnije navike u ishrani nego što biste očekivali.

Inače, kraljica nikada nije otkrila koje je njeno omiljeno jelo, a razlog je da joj ne bi, gde god bi išla, spremali samo to.

Kraljica nije bila veliki gurman, ali je imala listu hrane koju je posebno volela. Šta tačno, pročitajte u nastavku.

Sendvič od tri sastojka

Prema rečima bivšeg kraljevskog kuvara Darena Mekgradija, ona je volela svaki dan da jede svoj provereni "penny" sendvič, koji je godinama bio glavni na njenom meniju. Svaki dan od svoje pete godine života, što znači 91 godinu, kraljica Elizabeta jela je isti sendvič.

Sendvič se pravi od samo tri sastojka: hleba, džema od jagoda i maslaca. I to ne bilo kakav džem, već domaći koji se kuvao od škotskih jagoda iz vrtova u njenom dvorcu Balmoral.

Tri omiljena doručka

Britanska kraljica je volela jednostavna jela za doručak, te je tako često jela kajganu, žitarice sa hladnim mlekom ili dimljeni losos.

Čajni kolačići

Pre nego što bi jela, kraljica je svoj dan najčešće započinjala jednostavnim doručkom - čajem i keksićima.

Čaj i keksići

Čokoladna torta

Čokolada je bila jedan od kraljičinih najdražih sastojaka u desertima, a često je upravo čokoladna torta bila zvezda na kraljevskim popodnevnim čajankama.

Riba

Kraljica je, kada bi večerala sama, volela da jede ribu sa povrćem i salatom. Kako tvrde izvori, Elizabeta nije volela testeninu, krompir i pirinač, te je riba s povrćem bila savršen obrok za nju.

Mango

Kraljica Elizabeta je zaista uživala u ovoj tropskoj voćki i nikad nije smelo da se dogodi da ove voćke nema u kuhinji. Čak je, tvrdi njen bivši kuvar, uvek zahtevala da zna kakvo je stanje s mangom - koliko ga još ima i da li treba da se naruči nova tura.

Sendviči s čajem

Tradicionalno se u Velikoj Britaniji uz popodnevni čaj služe maleni zalogaji, slani i slatki. Od slatkog su to često skonsi – brze pogačice koje se pune džemom i slatkom pavlakom, a slani zalogaji uvek su sendviči s raznim dodacima. To su precizno napravljeni mini-sendviči s krem-sirom, dimljenim lososom, krastavcima, najfinijim šunkama, mekim sirevima, smokvama i sličnim kombinacijama.

Autor: