AKTUELNO

Godišnja stopa inflacije u EU u avgustu je premašila 10 posto i na novim je rekordnim nivoima, pokazuju podaci Eurostata.

Godišnja stopa inflacije u EU, merena indeksom potrošačkih cena, u avgustu je u proseku bila 10,1 posto, što je najviši nivo od kada je evropski biro za statistiku počeo da objavljuje svoje izveštaje.

Rekordne godišnje stope inflacije rezultat su rasta cena energenata, ali i cena hrane.

Ukupno 15 zemalja EU zabeležilo je u avgustu dvocifrenu inflaciju, a najviše su porasle potrošačke cene na Baltiku - za 25,2 posto u Estoniji, za 21.4 posto u Letoniji i za 21.1 posto u Litvaniji.

U Nemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, inflacija potrošačkih cena bila je 8,8 posto.

Daleko najslabiji rast potrošačkih cena u avgustu zabeležila je Francuska, od 6.6 posto. Slede Malta i Finska sa rastom potrošačkih cena od sedam i 7,9 posto.

Poskupljenje struje u Nemačkoj

Nemačka komunalna preduzeća u međuvremenu su upozorila da očekuju veliki porast cena struje naredne godine.

"Sledeće godine očekujemo porast cena električne energije od prosečno 60 posto", naveli su iz Saveza komunalnih preduzeća Nemačke (VKU).

Trenutno cene električne energije rastu sporije od cena gasa koji je već poskupeo između 30 i 60 posto u poređenju sa razdobljem pre rata u Ukrajini.

Cene električne energije mogle bi i da se udvostruče ako vlada ne bude intervenisala i ne ograniči marže, smatra ministar privrede Robert Habek.

"Ako ne poreuzmemo odlučne korake i odmah ne reformišemo tržište električnom energijom, cene bi se mogle da se udvostruče", rekao je Habeck.

Kancelar Olaf Šolc u mešuvremenu je najavio da će dogovor o uvođenju gornje granice struje biti organizovan tokom oktobra.