AKTUELNO

Zakon će se odnositi samo na jednu vrstu saobraćajnih prekršaja.

Maksimalna kazna za uzrokovanje smrti brzom vožnjom, utrkivanjem ili korišćenjem mobilnog telefona u vožnji u Velikoj Britaniji mogla bi biti podignuta s 14 godina na doživotnu kaznu zatvora. Isto će biti i sa uzrokovanjem smrti vožnjom pod uticajem opijata, piše Independent.

To su nove mere o kojima se raspravlja u britanskom parlamentu nakon brojnih smrti u saobračajnim nesrećama. Pritom, 90 posto članova parlamenta smatra da treba uvesti veće kazne od dosadašnjih, dok 70 posto njih smatra da bi to trebalo biti doživotni zatvor.

- Utemeljeno na ozbiljnosti najtežih slučajeva i na boli koju podnose porodice žrtava, na maksimalnim kaznama za slične zločine poput ubistva bez predumišljaja, nameravamo uvesti kaznu doživotnog zatvora za one koji ubiju vozeći opasno i pod uticajem alkohola i droge - kazao je Dominic Rab, britanski ministar pravde.

Naglasio je pritom kako će se uvesti i veća zatvorska kazna za nanošenje telesnih povreda nesavesnom vožnjom. Nada se da će novim merama postići još veći efekat ako sudovi postanu rigorozniji i prema onima s manjim saobraćajnim prekršajima.

Pročitajte još: UZNEMIRUJUĆE PRIZNANJE U TELEFONSKOM UKLJUČENJU: Želim da se OTRUJEM, sve mi je teže (VIDEO)

#Kazna

#Vozač

#Zatvor

'