AKTUELNO

Pogledajte kako izgleda grobnica kraljice Elizabete, kamere su retko imale priliku da je snime, evo šta se sve nalazi unutra!

Kada je princ Filip umro pre godinu i po dana, svet je obišla slika kraljice Elizabete Druge, kako sedi dalje od drugih u crkvi i gleda u njegov kovčeg. Danas će kraljica biti sahranjena na ceremoniji koja će trajati čitav dan, a mnogi ne znaju gde je trenutno telo njenog supruga.

Pet metara ispod poda Vestminsterske opatije, nalazi se grobnica u kojoj je i dalje telo princa Filipa, a u nju će danas biti spušten i kovčeg kraljice Elizabete druge.

Britanski mediji do detalja su opisali ovu proceduru i razlog zbog kojeg princ još uvek nije sahranjen tamo gde će zauvek počivati.

Kada se sahrana kraljice Elizabete Druge bude privela kraju, njen kovčeg će biti spušten u grobnicu koja je od očiju javnosti skrivena crno-belim pločama na podu. Do grobnice se ipak može doći, i to stepenicama koje se nalazi iza oltara, a kojima pristup javnosti nije dozvoljen. Pogledajte kako izgleda iznutra, ovo je bila retka prilika kada su kamere mogle da snime unutrašnjost!

Foto: Tanjug AP/Hiro Komae

Kraljica je nakon Filipove smrti uglavnom boravila u zamku Vindzor kako bi bila bliže suprugu, i mogla je da obilazi njegov kovčeg u grobnici.

Ali danas će oba kovčega biti izmeštena i sahranjena u kapeli Svetog Đorđa. Kraljica i princ, koji su bili zajedno 73 godine, konačno će počivati zajedno kraj kapele izgrađene još u 16. veku. U njoj se takođe nalazi grobnica u kojoj su trenutno tela 25 monarha i članova njihovih porodica.

U njoj ima mesta za ukupno 64 kovčega, sa svake strane, a 12 mesta u samom centru predviđeno je za kraljeve i kraljice. Sama kraljica Elizabeta naručila je izgradnju ove grobnice kada joj je 1962. godine preminuo otac, kralj Džordž Šesti, a ona stupila na presto. Ovom delu sahrane neće prisustvovati javnost niti kamere, već samo članovi kraljevske porodice.

Pogledajte kako je izgledalo bdenje u Vestminsteru i šta je govor tela kralja Čarlsa Trećeg pokazao!