AKTUELNO

Izgleda da su švajcarski birači danas za dlaku podržali predlog da se starosna granica za penzionisanje žena podigne na 65 godina, prema projekcijama televizije SRF.

Predlog za nametanje strožih pravila o gajenju stoke na putu je da doživi poraz, izvestio je SRF na osnovu delimično prebrojanih glasova, nakon zatvaranja biračkih mesta u podne, preneo je AP.

Predložena reforma švajcarskog penzionog sistema zahteva od žena da rade još godinu dana pre nego što steknu pravo na punu penziju.

Dosada su to pravo ostvarivale sa 64 godine.

Muškarci već moraju da rade do 65. godine da bi dobili punu penziju.

To je deo reforme koju je parlament već usvojio, ali za koju je potrebno odobrenje birača, a koja bi takođe, uključivala povećanje poreza na dodatu vrednost u zemlji kako bi se pomoglo da se popune fondovi u penzionom sistemu.

Zvaničnici navode da broj penzionera raste brže od broja zaposlenih.

Predlog za poboljšanje uslova odgoja stoke podnele su ekološke grupe koje žele da okoncaju "intenzivan uzgoj'', gde su životinje često zatvorene na malim prostorima, zahtevajući humanije životne uslove za njih.

Švajcarski parlament i izvršna vlast usprotivili su se tom predlogu, tvrdeći da bi to podstaklo rast cena i da su životinje za uzgoj već dobro zaštićene u Švajcarskoj.

#Penzije

#Švajcarska

#žene