AKTUELNO

Ono što će se u početku pojaviti kao svetlosna tačka na slikama, brzo će narasti i ispuniti celo vidno polje, pre nego što se napajanje iznenada prekine pošto je svemirska letelica uništena.

U narednih nekoliko sati američka svemirska agencija NASA će promeniti putanju asteroida. Nasina misija Dart želi da vidi koliko bi bilo teško zaustaviti veliki svemirski asteroid da udari u Zemlju. Testiranje se održava oko 11 miliona kilometara na meti zvanoj Dimorfos.

Agencija kaže da kamen trenutno nije na putu da udari u Zemlju, niti će ga test slučajno poslati u našem pravcu. Udar je tempiran za 23:14 GMT, ponedeljak (00:14 BST, utorak). Teleskopi će sve posmatrati izdaleka, uključujući i novu super svemirsku opservatoriju Džejms Veb. Svi smo videli kako bi Holivud to uradio, sa hrabrim astronautima i nuklearnim oružjem. Ali kako zaista zaštititi Zemlju od asteroida ubice? NASA će to saznati. Njegova ideja je jednostavno da razbije kamen.

Razmišljanje je da bi trebalo samo da promenite brzinu stene da biste promenili njenu putanju tako da promaši Zemlju - pod uslovom da to uradite unapred i dovoljno daleko. Misija dvostrukog asteroidnog preusmeravanja (Dart) će proveriti ovu teoriju direktnim udarom u Dimorfos širine 160 metara pri brzini od preko 20.000 km/h.

Ovo bi trebalo da promeni svoju orbitu oko mnogo većeg asteroida, zvanog Didimos, NASA obećava neke spektakularne slike sa sonde od 570 kg Dart.

"Dart je prva test misija planetarne odbrane koja pokazuje kako svemirska letelica može da uđe u asteroid da bi pomerila poziciju tog asteroida i tako malo u svemiru“, objasnila je dr Nensi Čabot iz Laboratorije za primenjenu fiziku Univerziteta Džon Hopkins, koja vodi misiju za Nasu.

Foto: Twitter.com

"Ovo je nešto što biste uradili godinama unapred da samo malo gurnete asteroid da promeni svoju buduću poziciju kako Zemlja i asteroid ne bi bili na putu sudara", rekla je za BBC Nevs.

Pogoditi Dimorfosa biće pravi izazov. Tek u poslednjih 50 minuta Dart će moći da razlikuje svoju metu od Didimosa širokog 780 metara. Navigacioni softver tada mora da prilagodi putanju svemirske letelice da bi napravio direktan pogodak.

"Zbog brzine svetlosti i razdaljina koje su uključene, zaista nije izvodljivo da pilot sedi na zemlji sa štapom koji kontroliše letelicu. Jednostavno nema dovoljno vremena da se odgovori", rekao je dr Tom Statler, Naučnik programa Dart u Nasi.

"Morali smo da razvijemo softver koji može da tumači slike koje je napravila svemirska letelica, da shvati šta je prava meta i da izvrši manevre korekcije kursa ispaljivanjem potisnika. Dart će vraćati slike na Zemlju brzinom od jedne u sekundi dok se kreće ka svom "dubokom udaru", rekao je on.

Ono što će se u početku pojaviti kao svetlosna tačka na slikama, brzo će narasti i ispuniti celo vidno polje, pre nego što se napajanje iznenada prekine pošto je svemirska letelica uništena. Na sreću, tu nije kraj priče. Dart je sa sobom nosio italijanski satelit od 14 kg koji je pušten pre nekoliko dana. Njegov posao je da zabeleži šta se dešava kada Dart iskopa krater. Njegove slike, snimljene sa bezbedne udaljenosti od 50 km, biće emitovane na Zemlju u narednim danima.

"LiciaCube će proći oko tri minuta nakon Dartovog udara. Ovo vreme je odabrano kako bi se omogućilo da se perjanica izbacivanja u potpunosti razvije, jer je jedan od glavnih doprinosa LiciaCube-a dokumentovanje perjanice kako bi se podržalo merenje parametara koji potvrđuju skretanje orbite“, rekla je Simone Pirota iz italijanske svemirske agencije (ASI).

Trenutno, Dimorfosu je potrebno oko 11 sati i 55 minuta da obiđe Didimos. Očekuje se da će udar promeniti zamah manjeg objekta tako da se orbitalni period smanji na nešto od 11 sati i 45 minuta. Teleskopska merenja će to potvrditi u narednim nedeljama i mesecima.

#Asteroid

#NASA