AKTUELNO

Kubanci su na referendumu odobrili sveobuhvatan "porodični zakon" koji bi pored ostalog dozvolio istopolnim parovima da se venčavaju i usvajaju decu, naveli su danas kubanski zvaničnici.

- Zakon je odobren sa 66,9 odsto prema 33,1 - rekla je predsednica Nacionalnog izbornog saveta Alina Balseiro Gutijerez, iako će na nekoliko mesta biti ponovljeno brojanje.

Zakon će omogućiti i surogat trudnoću, šira prava baka i deka u pogledu unuka, zaštitu starijih i mere protiv rodnog nasilja, prenosi AP.

Reforme sum inače, naišle na neuobičajeno jak otvoren otpor rastućeg evangelističkog pokreta na Kubi, kao i mnogih drugih Kubanaca, uprkos opsežnoj vladinoj kampanji u korist te mere, uključujući i hiljade informativnih sastanaka širom zemlje i snažnu medijsku podršku.

Predsednik Migel Dijaz Kanel, koji je promovisao zakon, priznao je dok je glasao u nedelju da među građanima postoje nedomice.

- Većina naših ljudi glasaće za kodeks, ali on i dalje ima delova koje naše društvo u celini ne razume - rekao je on.

Zakon je prethodno odobrio parlament nakon godina debate, a glavni pobornik ove mere bila je Marijela Kastro, direktorka Nacionalnog centra za seksualno obrazovanje i promoter prava za istopolne parove, ćerka bivšeg predsednika Raula Kastra i nećaka njegovog brata Fidela.

AP napominje da glasanja na Kubi, na kojoj nije dozvoljena nijedna partija osim komunističke, po pravilu donosi pobedu u korist režimskih predloga sa više od 90 odsto, poput referenduma o velikoj ustavnoj reformi 2019. godine.

#Kuba

#istopolni brakovi

#porodični zakon

#usvajanje dece