AKTUELNO

Triparna Čakrabarti, 26-godišnja devojka, zaradila je 6.000 evra za mesec dana, i to tako što je spavala.

Današnji tempo života je veoma ubrzan. Jurimo na sve strane, hoćemo da završimo mnogo toga, pa se neretko dešava da "ne stignemo" da spavamo. Prema smernicama koje je izdala Nacionalna fondacija za spavanje, odraslim osobama je potrebno između 7 i 9 sati sna svake noći.

To važi za osobe koje ne pate od nekih hroničnih bolesti, ali istina je svakako drugačija - spavamo mnogo manje. Triparna Čakrabarti, 26-godišnja devojka, slušala je savete lekara koji stalno ističu da je "san pola zdravlja" i za samo mesec dana zaradila je 6.000 evra!

Devojka je učestvovala u indijskom takmičenju u spavanju i odnela pobedu. Ona je spavala devet sati bez prestanka 100 dana uzastopno i tako postala prvi "šampion Indije u spavanju". Takmičenje u kom je Triparna učestvovala i na kom je osvojila 6.000 dolara (oko 6.011 evra), organizovala je kompanija koja se bavi kvalitetom sna, a sve u cilju da proširi svest o važnosti ove navike.

Istraživači su uzeli u obzir potrebne faktore, a to su trajanje sna, vreme koliko je osoba budna, da li je san lak ili dubok i sl.

San je mnogo važan za zdravlje. Spavanje pokreće um, obnavlja telo i jača organe. Neki od najozbiljnijih efekata hroničnog nedostatka sna uključuju visok krvni pritisak, dijabetes, srčani udar, srčanu insuficijenciju i moždani udar. Osim ovih fatalnih stanja, mogući su i drugi problemi poput gojaznosti, depresije, pa čak i smanjenog libida.

Autor: