AKTUELNO

Ruska federacija nije i neće priznati nezavisnost Kosova, izjavila je danas predsednica Saveta Federacije Federalne skupštine Rusije Valentina Matvijenko posle sastanka sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Matvijenko je novinarima u parlamentu rekla da su se dve zemlje u prošlosti svaki put podržavale i pružale ruku jedna drugoj.

- Mi smo zahvalni Srbiji, srpskom rukovodstvu i srpskom narodu na tome što nisu priznali nezakonito proglašene sankcije protiv Rusije. Zahvalni smo što ulažu napore na razvoju ekonomske saradnje - rekla je Matvijenko.

Ona je napomenula da svake godine odnosi između Rusije i Srbije dobijaju novi zamah u razlicicitim sferama, od privrede i obrazovanja do kulture i nauke.

Foto: Tanjug

Gojković je zahvalila Rusiji što nije priznala nezavisnost Kosova i na poštovanju integriteta i suvereniteta Srbije, kao i na poštovanju međunarodnog prava.

Ona je u razgovoru sa Matijenko prenela zahvalnost Srbije zato što Rusija aktivno učestvuje u tome da samoproglašeno Kosovo ne postane članica UNESKO-a i Interpola.

Gojković je prenela stav države da neće uvoditi ni političke, ni ekonomske sankcije Ruskoj federaciji i navela da Srbija smatra da Rusiji treba vratiti punopravno članstvo u parlamenatrnoj skupštini Saveta Evrope i pravo glasa.

#Kosovo

#Rusija

'