AKTUELNO

Lider francuskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen tvrdi da je njena stranka Nacionalni front žrtva "bankarske fatve", nakon što je banka Sosijete ženeral ugasila račun te stranke, ali i njen lični.

Ona je na konferenciji za novinare kazala da će uložiti žalbu protiv banke Sosijete ženeral i organizacije za pružanje bankarskih i finansijskih usluga HSBC, prenosi BBC.

Kako se navodi, prema francuskom zakonu, banke imaju pravo da jednostrano gase račune. Le Penova je optužila, kako je rekla "finansijske vladare" da pokušavaju da uguše političku opoziciju i demokratiju.

- Ovo je politička odluka Sosijete ženeral banke, a ne spor između klijenta i banke - rekla je Le Pen i dodala da je finansijsko stanje Nacionalnog fronta stabilno.

BBC navodi da se Le Pen borii za politički opstanak od kada je u maju izgubila na predsedničkim izborima od Emanuela Makrona.

To nije prvi spor koji je Narodni front imao sa bankama - 2014. godine ta stranka je primila pozajmicu iz Rusije u visini 11 miliona evra, ali francuska banka je odbila da isplati taj novac.

Drugi spor je bio kada je banka odbila da odobri pozajmicu stranci za predsedničku kampanju. Sosijete ženeral banka nije potvrdila da je preduzela te korake i pozvala se na poverljivost poslovanja.

#Banka

#Mari le Pen

'