AKTUELNO

Jedan palestinski demonstrant je danas poginuo, a 60 je danas ranjeno u sukobima Palestinaca i pripadnika izraelskih snaga na Zapadnoj obali, u pojasu Gaze i u istočnom Jeruslimu.

Sukobi su se nastavili drugog "Dana gneva" koji su palestinski lideri proglasili zbog odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Većina demonstranata je ranjena gumenim mecima na Zapadnoj obali, saopštio je palestinski Crveni polumesec, ali ima i ranjenih bojevom municijom, preneli su izraelski mediji.

Foto: Tanjug

S granice s pojasom Gaze jedan demonstrant u kritičnom stanju je odnet u bolnicu, gde je umro.

Oko 3.000 demonstranata učestvovalo je u demonstracijma na Zapadnoj obali u Ramali, Hebronu i Vitlejemu, paleći Trampove slike i automobilske gume i kamenicama i Molotovljevim koktelima gadjajući izraelske policajce koji su ih rasterivali suzavcem i gumenim mecima.

Desetinama je ukazana medicinska pomoć jer su udahnuli suzavac.

Izraelska vojska je saopštila da se demontriralo na 30 lokacija.

Palestinski "Dani gneva" su počeli u četvrtak kao odgovor na odluku Trampa. Prvog dana ranjeno je na desetine demonstranata, ali mahom lakše.

Foto: Tanjug

Protesta je bilo i u izraelskim arapskim gradovima Um al Fahmu i Kalansui.

Muslimani su protestovali i u Jordanu, Egiptu, Indoneziji, Maleziji, Indiji, Pakistanu, Iranu, Somaliji i Libanu.

"Trampova seizimička promena politike" - kako ju je nazvala agencij AP, razljutila je Arape i muslimane koji to smatraju izrazom otvorene pristrasnosti prema Izraelu.

Jerusalim jeste dom najsvetijeg mesta judaizma, ali i velikih muslimanskih i hrišćanskih svetinja.

Izrael je istočni deo Jerusalima osvojio u ratu 1967. godine i anektirao ga.

Palestinci u tom delu Jerusalima žele glavni grad svoje buduće države čije se osnivanje nagoveštavalo kao moguće pregovaračko rešenje za njihov sukob s Izraelom, koji traje decenijama, ali se posle odluke Trampa o Jerusalimu, zasad ne vidi ni mogućnost za bilo kakve pregovore.

#Izrael

#Palestina

'