AKTUELNO

Vetar otežava gašenje požara.

U borbi protiv požara u Kaliforniji danas je od opekotina i udisanja dima poginuo jedan vatrogasac, a vrtoglavi vetrovi navode požar ka ekskluzivnom naselju Montesito gde stanuju poznate ličnosti Opra Vinfri, Elen Dedženeris i mnogi drugi.

Medicinski veštak okruga Ventura danas je objavio izveštaj autopsije, Kori Iversona (32), ali nije odavao detalje, prenosi AP.

Prošle nedelje je, takođe, poginula 70-godišnja žena u automobilskoj nesreći na putu za evakuiaciju usled požara.

Ogroman požar je spalio više od 700 domova, a pretnja je po još 18.000, dok ga trenutno vrtoglavi vetrovi u kalifornijskom gradu Santa Ana usmeravaju prema bogatoj zajednici Montesito, ostavljajući vatrogasce da rade u oblacima dima.

Požar se velikom brzinom kreće ka tom planinskom obalnom predelu severozapadno od Los Anđelesa, a portparol vatrogasne službe Džud Olivas naveo je da je "odmah iznad kuća", prenosi AP.

Povodom najnovijeg razvoja dogajđaja Vinfri je izrazila zaprepašćenje putem Tvitera.- Još se molim za naš mali grad. Vetrovi su se jutros podigli izazivajući savršenu oluju lošu za naše vatrogasce - napisala je Vinfri, a nije poznato da li se ona nalazila tada u Montesitu.

Nacionalna meteorološka služba 13. dan zaredom je izdala crveno upozorenje na najviši stepen opasnosti od požara zbog vrelih, suvih i vetrovitih vremenskih uslova, a naredbu za evakuaciju dobilo je oko 95.000 ljudi.

Vetrovi koji su u subotu ojačali, uneli su zabrinutost da će plamen naići ogromnom brzinom i širiti se tolikom snagom da vatrogasci neće moći ni da mu priđu.

- Strah je da požar nije moguće kontrolisati u veoma vetrovitoj epizodi - rekao je Olivas.

Agencija je u utorak izvestila da u Južnoj Kaliforniji umesto snega pada pepeo, a da dim od požara tera ljude da se bore za vazduh i da je na desetine hiljada ljudi evakuisano iz svojih domova.

Foto: Tanjug AP

Onima koji su ostali u Montesitu, prenela je tada agencija, policija je dodelila zaštitne maske za disanje. Među stanovnicima tog naselja su pored Opre Vinfri i Elen Dedženeris, glumica Dru Barimor i glumac Džef Bridžis.

Voditeljka američkog tokšoua Elen Dedženeris je tada na društvenoj mreži navela da susedi pomažu jedni drugima i njihovim ljubimcima kako bi svi bili bezbedni.- Šaljem ogromnu ljubav i zahvalnost vatrogasnoj i policijskoj službi. Hvala vam svima - poručila je Elen.

#Kalifornija

#Požar

#Vatrogasci

'