AKTUELNO

Potraga za dokazima o nestaloj devojčici Medlin Meken produžena je za još jedan dan nakon što je policija dobila "veoma verodostojnu" dojavu od doušnika.

Britanski mediji navode da je izvor iz Nemačke detektivima izneo detalje koji se shvataju "veoma ozbiljno" u vezi sa kretanjem glavnog osumnjičenog Kristijana Bruknera. Šefovi nemačkih istražitelja odbili su da komentarišu izveštaje medija, ali su potvrdili da deluju na osnovu "indikacija" da bi ključni dokazi mogli biti u jezeru kod brane Arade u Portugalu.

Tako je nekoliko desetina nemačkih i britanskih policajaca, kojima pomažu lokalne kolege, dobilo više vremena da završe svoj posao. Potraga će se dakle produžiti za treći dan - ako ne i duže - dok policajci istraže novi trag.

Specijalizovana mašina na daljinsko upravljanje dovučena je na jezero koje je nekih 50 kilometara udaljeno od apartmana za odmor Praja da Luz odakle je trogodišnja Medlin nestala u maju 2007. godine. Policajci su prethodno očistili priobalni teren kako bi mašina mogla da priđe jer su porasle nade da bi dojava mogla da dovede do proboja u istrazi i konačno zakuca osuđenog seksualnog predatora Kristijana Bruknera.

- Jasno je da veruju da ovde možda postoji nešto veoma važno čim su dobili više vremena da to traže. Oblast pretrage se takođe proširuje kako bi obuhvatila površinu prekrivenu vegetacijom koja se seče kako bi se tlo moglo ispitati. Indikacije su da će se operacija nastaviti u četvrtak, a možda i duže - rekao je izvor iz portugalske policije za Sun.

Očekuje se da će se ronioci pridružiti pretrazi na brani Arade u Portugalu za tragovima ružičaste pidžame koju je trogodišnjakinja nosila u noći kada je nestala.

Policajci su prethodno upali u sklonište Kristijana Bruknera u oronuloj fabrici u selu Nojvegersleben u februaru 2016. godine dok su tražili telo nestale petogodišnje Inge Gehrike. Detektivi su tada otkrili više od 8.000 odvratnih slika i video snimaka zlostavljanja dece na USB stikovima i diskovima, a neki su povezani sa branom.

Istražitelji na jezeru koriste i sofisticiranu robotsku kosilicu na daljinsko upravljanje. Britanski mediji navode da je "velika smeđa vreća" sa dokazima utovarena u policijsko vozilo u roku od sat vremena od nastavka potrage.

Izvori iz portugalske policije rekli su da je posebno zatraženo da paze na bilo kakve tragove tkanine ili vlakana. A otkriće je pojačalo nepotvrđene spekulacije da timovi traže ostatke ružičaste pidžame koju je britansko dete nosilo u noći kad je nestalo.

Foto: Tanjug AP/Joao Matos

Policajci rade na teoriji da je osumnjičeni Brukner oteo i ubio Medlin, a njeno telo bacio u jezeru. Svaki trag bi mogao da poveže nestanak Medlin sa Bruknerom koji je primećen blizu brane 2007. godine. Poznato je i da je Kristijan Brukner (45) redovno parkirao svoj žuto-beli kamper kombi na parkingu blizu vode.

- Potraga se shvata veoma ozbiljno i potpuno je kontrolišu Nemci. Toliko su osetljivi u vezi sa informacijama da nisu ni otkrili tačnu lokaciju područja pretrage sve do početka rada. Zamolili su portugalske oficire koji su im pomogali da potraže bilo kakve dokaze, ali posebno krpe - rekao je izvor iz portugalske policije.

Brukner je u zatvoru zbog silovanja američke penzionerke u Praja da Luzu 2005. godine. Njegov advokat Fridrih Fulšer insistira na tome da Brukner nije umešan u slučaj nestale devojčice.

Autor: