AKTUELNO

U Evropskoj uniji su danas stupili na snagu novi propisi koji imaju za cilj da zaštite investitore, povećaju tržišnu transparentnost i spreče izbijanje potencijalnih novih finansijskih kriza.

Propisi pod nazivom "Direktiva za tržišta finansijskih instrumenata (MiFID II)", na čijoj izradi se radilo šest godina, imaće veliki uticaj na trgovanje akcijama, obveznicama i investicijama, jer će kompanije koje trguju tim instrumentima sada morati da dostave detaljne informacije o transakcijama vrednim više hiljada milijardi evra, prenosi Bi-Bi-Si.

Cilj toga je da se poveća transparentnost i poboljša zaštita investitora kako bi se izbegli neki od problema iz perioda finansijske krize od 2007. do 2009. godine.

Iako su novi propisi danas stupili na snagu, oni još uvek nisu preneti u nacionalna zakonodavstva više od polovine od 28 članica EU.

Zemlje koje su u potpunosti implementirale direktivu, unoseći njene odredbe u nacionalno zakonodavstvo su: Austrija, Kipar, Češka, Danska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Irska, Italija, Slovačka i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Pročitajte još: IZ BEZBEDNOSNIH RAZLOGA ZATVORENA AJFELOVA KULA: Posetioci neće moći u obilazak popularnog tornja!

#EU

#Italija

#slovačka

'