AKTUELNO

Predsednik Francuske Emanuel Makron otputovaće sledeće nedelje u trodnevnu posetu Kini u cilju jačanja trgovinskih veza.

To će biti njegova prva poseta Kini kao šefa države, navodi agencija AP.

Jelisejska palata saopštila je da će se Makron 9. januara sastati sa kineskim predsednikom Si Djipingom tokom posete gradu Sianu.

Predsednici Francuske i Kine razgovaraće i o Severnoj Koreji, borbi protiv finansiranja terorizma i medjunarodnoj borbi protiv klimatskih promena.

Očekuje se da će tokom posete biti potpisan niz komercijalnih ugovora i najaviće osnivanje francusko-kineskog investicionog fonda sa više od milijardu evra.

Francuska je saopštila da Kina treba da odigra veliku ulogu u sporu oko nuklearnog programa Severne Koreje, a Makron se nada da će dobra saradnja Francuske i Kine doprineti postizanju sporazuma o denuklearizaciji.

Makron će tokom posete gradu Sianu, polazišta nekadašnjeg Puta svile, održati govor o fransuko-kineskim odnosima iz istorijske perspektive. Drugog dana posete će posetiti Zabranjeni grad u Pekingu. Makron će se sastati i sa kineskim i francuskim preduzetnicima.

Kako se navodi u saopštenju Jelisejske palate, Kina je vodeći trgovinski partner Francuske u Aziji, ali uz francuski trgovinski deficit od 30 milijardi evra. Makron ovom posetom želi da osigura uravnoteženje tog bilansa obostrano ravnopravnim pristupom tržištu.

Frencuske vlasti žele da Kina počne da uvozi govedinu i ukine ograničenja na uvoz vina i drugih alkholnih pića koja čine polovinu izvoza Francuske.

#Emanuel Makron

#Kina

#Putovanja

'