AKTUELNO

Britanski sud odbacio je danas zahtev osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža da se ukine nalog za njegovo hapšenje.

Time je Asanžova zakonska pozicija ostala nepromenjena i on ostaje u ambasadi Ekvadora u kojoj se nalazi više od pet godina, kako bi izbegao izručenje SAD, javila je agencija Rojters.

Sudija Ema Arbutnot rekla je da je nisu ubedili da "nalog za hapšenje treba da bude povučen".

U slučaju da izađe iz ambasade Ekvadora, Asanža čeka hapšenje jer je prekršio uslovnu slobodu.

Asanža je tražio švedski sud radi optužbi o silovanju, što je Asanž negirao.

Britanski sud: Odluka o akciji protiv Asanža 13. februara

Britanski sudija Ema Arbutnot danas je izjavila da će 13. februara doneti odluku o odbacivanju bilo kakve akcije britanskih vlasti protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža koji se za to zalaže, javlja Rojters. Kako je britanska agencija prethodno izvestila, britanski sud je danas odbacio zahtev Asanža da se ukine nalog za njegovo hapšenje. Time je Asanžova zakonska pozicija ostala nepromenjena i on ostaje u ambasadi Ekvadora u kojoj se nalazi više od pet godina, kako bi izbegao izručenje SAD. Sudija Arbutnot rekla je da je nisu ubedili da "nalog za hapšenje treba da bude povučen". U slučaju da izađe iz ambasade Ekvadora, Asanža čeka hapšenje jer je prekršio uslovnu slobodu. Asanža je prvobitno tražio švedski sud radi optužbi o silovanju, što je Asanž negirao. U međuvremenu, švedski sud je slučaj odbacio, ali bi ga britanska policija zbog kršenja uslovne slobode uhapsila. Asanž se plaši izručenja SAD, gde bi mu bilo suđeno zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata, što je najveće curenje informacija u američkoj istoriji, podsetila je britanska agencija.

U međuvremenu, švedski sud je slučaj odbacio, ali britanska policija bi ga zbog kršenja uslovne slobode uhapsila.

Asanž se plaši izručenja SAD, gde bi mu bilo suđeno zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata, što je najveće curenje informacija u američkoj istoriji, podsetila je britanska agencija.

#Džulijan Asanž

#Vikiliks

'