AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp predstavio je danas budžet "težak" 4.400 milijardi dolara za 2019. godinu, kojim je projektovan budžetski deficit od 984 milijarde dolara.

Američka agencija AP, međutim, smatra da će deficit dostići 1.200 milijardi dolara, nakon prošlonedeljnog budžetskog sporazuma i izdvojenih 90 milijardi dolara za ublažavanje posledica prirodnih katastrofa.

To je čak duplo veći deficit u odnosu na prošlogodišnja obećanja Trampove administracije, navodi američka novinska agencija.

Budžetskim planom predviđa se i pad budžetskih prihoda od 3.700 milijardi dolara u periodu od 2018. do 2027. godine.

Trampov predlog budžeta uključuje i 1.500 milijardi dolara za obnovu puteva, autoputeva, luka i aerodroma u periodu od 10 godina.

Plan se zasniva na korišćenju 200 milijardi dolara federalnog novca za podsticanje lokalnih samouprava i saveznih država na ulaganja u infrastrukturne projekte.

Predsednik SAD je u više navrata krivio državne puteve i autoputeve koji su u "stajnu raspadanja" da koče američku ekonomiju u nastojanjima da ostvari svoj puni potencijal.

Mnogi u Vašingtonu smatraju da je Tramp trebalo da počne svoj mandat pre godinu dana s inicijativom za infrastrukturu, koja bi dobila podršku obe partije ili koja bi, u najmanju ruku, sprečila demokrate da se suprotstave jednoj popularnoj političkoj meri.

#Budžet

#Donald Tramp

'