AKTUELNO

Građani će se izjasniti da li podržavaju izmene Ustava.

Biračka mesta otvorena su jutros u 7.00 po lokalnom vremenu za više od 46 miliona Italijana koji će se izjasniti da li su za predložene izmene Ustava od ključnog značaja za premijera Matea Rencija. Glasanje će trajati do 23.00 u Italiji dok je glasanje oko četiri miliona Italijana u inostranstvu završeno u četvrtak uveče.

Italijani na referendumu glasaju za ili protiv izmena Ustava zemlje, što može da gurne Italiju u novu krizu i ugrozi njenu budućnost u zoni evra, ali i da joj pruži šansu da poboljša rad vlade i zakonodavstvo.

Za italijanskog premijera Matea Rencija referendum o ustavnoj reformi biće jedan od ključnih trenutaka u njegovoj političkoj karijeri, pošto će se odlučivati i o njegovoj političkoj budućnosti. Sam Renci je najavio ostavku u slučaju da glasači odbiju predlog reformi.

Predložena reforma predviđa drastično smanjenje ovlašćenja Senatu, gornjem domu parlamenta, koji se više ne bi izjašnjavao o poverenju vladi, ustavnim pitanjima, učešću Italije u EU ili zaštiti jezika manjina. Sa sadašnjih 315 članova koji se biraju direktno na izborima, broj senatora bi se smanjio na 100 koji bi bili imenovani.

Reformom je predviđeno i da se ograniče ovlašćenja regiona i provincija.

Ishod referenduma je neizvestan, jer je veliki broj građana neopredeljen. Istraživanja javnog mnjenja objavljena dve nedelje pre referenduma, pokazuju da je za pet do osam procentnih poena veći procenat građana koji će glasati protiv.

J. Stanković

#Glasanje

#Italija

#referendum

'