AKTUELNO

Ujedinjene nacije trebalo bi da okončaju "masakr" koji sirijska vlada sprovodi u istočnoj Guti, izjavio je danas portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Ibrahim Kalin.

- Asadov režim izvodi masakr u istočnoj Guti... Glasanje u Savetu bezbednosti UN (za rezoluciju) biće glasanje da napadi prestanu i da pomoć bude dostavljena. Ceo svet bi zajednički trebalo da kaže 'dosta' ovom masakru - rekao je Kalin, prenosi Rojters.

On je to rekao uoči sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj treba da bude doneta odluka o rezoluciji kojom se zahteva 30 dana primirja širom Sirije kako bi se dostavila humanitarna pomoć milionima ljudi i evakuisali teško bolesni i ranjeni.

Turska je jedna od prvih zemalja koja je podržala borbu pobunjeničkih snaga koje žele da zbace sirijskog predsednika Bašara al Asada, podseća britanska agencija.

Kako je AP prethodno izvestio, pozivajući se na izveštaje aktivista opozicije u Siriji, u danas je usledio novi talas vazdušnih napada u istočnom predgrađu prestonice Damaska u kojima su poginule tri osobe, a ranjeno više od 10.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu i Medijski centar u Guti, saopštili su da je u vazdušnim napadima pogođeno nekoliko predgrađa prestonice, i da su tri osobe poginule u gradu Harasta.

Opservatorija je, navodi se, takođe napomenula da je od najnovijeg talasa bombardovanja koji je započeo u nedelju, u regionu istočna Guta poginulo 474 civila, uključujući 114 dece.

Broj civilnih žrtava i naneta šteta predstavljaju jedan od najgorih slučajeva u Siriji od kako je vlada u velikim sukobima 2016. zauzela delove sirijske provincije Alep, koja je bila pod kontrolom pobunjenika.

Kako britanska agencija navodi, sve oči su uprte u Moskvu i glavno pitanje je da li će Rusija, saveznica sirijskog predsednika Bašara al Asada koja ima pravo veta u Savetu bezbednosti UN, podržati rezoluciju.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Rusija spremna da se usaglasi sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN o Siriji, ali da joj je potrebna garancija o prekidu vatre.

Lideri Francuske i Nemačke su u pismu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zatražili njegovu podršku rezoluciji, saopštio je neimenovani izvor iz Jelisejske palate.

Ruski ambasador u UN, Vasili Nebenzja, na čiji zahtev je sazvana sednica, uložio je amandmane na rezoluciju u poslednjem trenutku, navodeći da predložena rezolucija "jednostavno nije realna".

On je takođe optužio svetske medije za masovnu kampanju dezinformisanja koja ignoriše, kako je rekao, da su se na hiljade boraca, uključujući ekstremiste Al Kaide, sklonili u istočnu Gutu odakle napadaju prestonicu.

Članovi Saveta bezbednosti su saopštili da moraju da razmotre ruske predloge.

Da bi rezolucija bila usvojena, potrebno je da dobije devet glasova za i da na nju ne stave veto stalne članice Saveta bezbednosti UN - Rusija, Kina, SAD, Britanija i Francuska.

#Sirija

#Turska

#žrtve

'