AKTUELNO

Potpredsednik SAD Majk Pens je najavio da će njegova zemlja podržavati Izrael ako ga napadne Iran.

- Opasne provokacije neće ostati bez reakcije od strane Izraela, Amerike i naših saveznika - rekao je Pens kasno sinoć u obraćanju na godišnjoj konferenciji proizraelskog lobija Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC).

Osvrćući se na nuklearni sporazum velikih sila s Iranom on je upozorio da ako taj dokument ne bude izmenjen u narednim mesecima SAD će se iz njega momentalno povući, preneli su izraelski mediji. Pens je rekao i da će SAD delovati protiv iranske agresije u drugim arenama.

- Nećemo dozvoliti da poraz Islamske držve postane pobeda za Iran - rekao je američki potpredsednik , dodavši da SAD "nikada neće dozvoliti da Iran razvije nuklearno oružje".

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu koji je u nedelju doputavao u SAD i u ponedeljak se sastao u Beloj kući s američkim predsednikom Donaldom Trampom danas će govoriti na skupu AIPAC-a. On je pred radni ručak s Trampom rekao da je Iran "najveći izazov na Bliskom istoku" i da se "mora zaustaviti".

Posle toga Netanjahu je u obraćanju izraelskim novinarima naveo da je Iran bio glavna tema njegovih razgovora s Trampom, a da su odnosima s Palestincima posvetili tek jednu četvrtinu vremena. On je njih optužio da "pokušavaju da pobegnu od pregovora, ili u najmanju ruku ne žure ka (pregovaračkom) stolu", kako je rekao.

#Iran

#Izrael

#Majk Pens

#Napad

'