AKTUELNO

Lider Severne Koreje Kim Džong Un boravio je u poseti Kini od nedelje do danas, prvoj poseti inostranstvu od dolaska na vlasti 2011, potvrdili su kineski mediji.

Kim se sastao s predsednikom Si Đinpingom i izrazio spremnost da se na predstojećem sastanku s američkim predsednikom Donaldom Trampom založi za denuklearizaciju Korejskog poluostrva, preneli su kineski mediji.

Kim, kojeg je Si dočekao s velikom pompom, izjavio je da je spreman za denuklearizaciju u skladu s voljom bivših severnokorejskih lidera, javila je agencija Sinhua.

- Naša stalna pozicija je posvećenost denuklearizaciji Korejskog poluostrva u skladu s voljom bivših lidera Kim Il Sunga i Kim Džong Ila - rekao je lider Severne Koreje, čija je poseta Kini držana u tajnosti do njegovog povratka Severnoj Koreji, kako pretpostavljaju analitičari.

Kineski mediji preneli su snimke Kima i Sija, koji je priredio banket lideru Severne Koreje i njegovoj supruzi. Kim je rekao da je poseta Kina bila njegov zadatak.

Kineski predsednik je sa svoje strane prihvatio poziv da poseti Pjongjang.

Poseta Kima Kini predstavlja povratak u prvi plan kineske diplomatije u rešavanju nuklearnog pitanja Severne Koreje, koja je sprovela nekoliko nuklearnih i balističkih proba a zbog čega su joj uvedene međunarodne sankcije.

Za sada se ne zna kada će biti održan sastanak Kima i Trampa, osim ranijih najava da bi to trebalo da bude do kraja maja.

Kim nije boravio u poseti inostranstvu od dolaska na vlasti 2011. kada je funkciju preuzeo od oca, Kim Džong Ila.

Japanski mediji su prvi preneli vest o mogućoj poseti Kima Kini. Agencija Kjodo je u utorak javila da je specijalni severnokorejski voz koji liči na onaj koji je koristio Kim Džong Il tokom putovanja u inostranstvo, na železničkoj stanici u Pekingu i da se na licu mesta nalaze neuobičajeni velikih broj pripadnika kineskih snaga bezbednosti.

Pročitajte još: Zakerberg pred Kongresom SAD: Osnivač Fejsbuka odgovaraće na pitanja o zloupotrebi podataka

#Kim Džong-Un

#Kina

#Poseta

#Si Đinping

'