AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp je izjavio danas da su SAD već izgubile trgovinski rat i, braneći svoj predlog za proširenje liste kineske robe koja bi se carinila, rekao je da bi taj potez mogao da izazove "malo bola" ali da će Sjedinjenim Država dugoročno biti bolje.

- Već smo izgubili trgovinski rat. Nemamo trgovinski rat, jer smo ga već izgubili - rekao je Tramp u intervjuu u radio emisiji "Berni & Sid" za njujorkšku stanicu 77 VABC, prenosi agencija Rojters.

- Ne kažem da neće malo boleti, ali naše tržište je poraslo za 40 - 42 odsto, pa možemo malo od tog rasta da izgubimo. Ali ćemo imati mnogo jaču zemlju kad završimo. Možda ćemo primiti udarac, ali znate šta, na kraju ćemo biti mnogo jači - kazao je Tramp.

Predsednik SAD-a je noćas dao nalog administraciji da razmotri uvođenje carina na dodatnih 100 milijardi dolara uvoznih proizvoda iz Kine. Kinesko ministarstvo trgovine je, reagujući na novi potez Trampa, najavilo da će Peking uzvratiti istom merom, bez obzira na cenu, kako bi odbranio interese države i svojih građana.

#Donald Tramp

'