AKTUELNO

Dve osobe su poginule, a 150 je povređeno u sukobima koji su nastali na protestu u pojasu Gaze, izjavio je danas zvaničnik iz Gaze.

Današnji protest je jedan od mnogih, koje su najavili predstavnici organizacije Hamas, a protiv kako su rekli "desetogodišnje blokade te teritorije", prenosi AP.

Kako se navodi, Izrael je optužio tu ekstremističku grupu da koristi proteste za napade na izraelsku granicu i upozorio da oni koji pristupaju ogradi ugrožavaju svoje živote.

Palestinci su svega stotinak metara od granične linije rasporedili pet kampova za šatore od severa do juga, a incident je nastao kada je u jednom od kampova mala grupa aktivista iz zajednice Huza prišla bliže ogradi i zapalila naslagane gume.

Foto: Tanjug

Pojedini od njih imali su crne maske, a izraelska vojska je na to odgovorila pucnjavom, suzavcem, ispaljivanjem gumenih metaka i vodenih topova.

Izraelska vojska saopštila je da su neki od učesnika protesta imali eksplozivne naprave i bombe, kojima su pokušali da oštete ogradu, ali da pokušaji da se pređe ograda nisu uspeli.

Ranije danas, kamp Huza posetio je lider Hamasa Jahja Sinvar, koji je dočekan uz ovacije. On je tom prilikom najavio da će ići u Jerusalim zajedno sa ostallim vernicima.

- Svet bi trebalo da sačeka naš veliki potez, kada pređemo granicu i molimo se u Al Aksi - rekao je on.

Portparol izraelske vojske, ocenio je današnje proteste kao pokušaj da se probije ograda i teroristi ubace u Izrael.

Pročitajte još: Drama na nebu: Grčki F-16 presreo turski dron iznad Rodosa

#Izrael

#Ljudi

#Palestina

#Protest

#Sukob

'