AKTUELNO

Siguran sam da neće biti upotrebe nuklearnog ili atomskog oružja, istakao je Darko Trifunović.

Profesor dr Darko Trifunović sa Fakulteta bezbednosti rekao je za Novo jutro televizije Pink da je Amerika percipirala Rusiju kao glavnog strateškog neprijatelja i da vidimo da sada i Kinu percipiraju kao ekonomskog rivala, a da što se tiče Sirije vidimo da je to igra strategije.

Foto: Printscreen

- Amerikancima je strateški bitno da sever Sirije zadrže. Tamo je prisutna CIA sa svojim specijalnim jedinicama. Sve je stvar percepcije. Neće doći do kataklizme, neće jedna super sila udariti na drugu. Siguran sam da neće biti upotrebe nuklearnog ili atomskog oružja - pojasnio je Trifunović.

Milan Mišić, spoljnopolitički komentator rekao je da u Americi nikada nije odlučivao jedan čovek.

- Predsednik Amerike nosi titulu „najmoćnijeg čoveka na svetu“, ali svi koji poznaju američki sistem znaju da je njegova moć ograničena. On pre svega nema mogućnost da proglasi rat, to je u ovlašćenju Kongresa. Ova nedelja jeste počela dramatično verbalnom eskalacijom i za momenat je izgledalo da bi ona mogla da izmakne kontroli - istakao je Mišić.

Foto: Printscreen

Kako kaže, Tramp je obećao lepe i pametne američke rakete koje dolaze u Siriju, a onda je Rusija uzvratila da će obarati ne samo te rakete nego i mesta sa kog su lansirane.

- Ono što imamo danas je pokušaj deeskalacije situacije. Očigledno je da je kočnica pritisnuta tamo gde treba, a to je Pentagon. General Matis, sekretar za odbranu, šef Pentagona navodno traži neke nove dokaze. Suština situacije je da raketiranje Sirije i Asadovih položaja ništa ne bi promenila - naglasio je Mišić.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu bezbednost rekao je da Matis ima izvanredno vojničko iskustvo i da on svoje zadatke na terenu izvršava u potpunosti.

Foto: Printscreen

- On je ceo svoj život posvetio vojsci i Americi. Radi se o čoveku koji je potpuno posvećen svojoj državi i profesiji. Rekao bih da se Tramp trudi da postavi malo drugačiju spoljnopolitičku taktiku Amerike nego što je do sada bio slučaj, a to je da nijedan rival ne zna tačno na čemu je kada je u pitanju Bela kuća - istakao je Rajić.

Kako dodaje trenutno Tramp ima najveći problem sa svojim kolegama.

Stanko Vasiljević, general u penziji rekao je da ako dođe do toga da se iskoristi S 300 neće biti dobro ni jednoj ni drugoj strani.

Foto: Printscreen

- Onda bi došlo do eskalacije sukoba i do prelaska crvene linije. Znamo da je strateška misija ruskih snaga u Siriji da obezbedi mir i stabilnost. Juče smo videli poziv Rusa na otvorenu sednicu Saveta bezbednosti i verujem da će se situacija ublažiti - naglašava Vasiljević.

#Amerika

#Donald Tramp

#Sirija

#Vladimir Putin

'