AKTUELNO

Iako se na sinoćnjoj sednici Saveta bezbednosti UN nije došlo ni do kakavog konkretnog rešenja i zaključka izuzetno je važno je važno što je održana u ovom trenutku kada se ne zna da li će sukob da eskalira, smatraju sagovornici televizije Pink.

Kako kaže diplomata Zoran Milivojević raspored snaga u savetu je takav da će teško biti doneta odluka koja ne odgovara zapadnim silama.

- Ono što je važno, imajući u vidu iskustva sa zapadnom alijansom, počev od našeg, gde oni realizuju svoje ciljeve bez obzira šta ko mislio, očigledno je da je sada drugačije i da se svet promenio i da su upozorenja ruske strane imala nekog efekta - naveo je Milivojević.

Dekan fakulteta za bezbednost Miroslav Bjegović smatra da će "krvavi građanski rat" u Siriji biti završen do kraja leta, odnosno do jeseni.

- Mislim da je cilj i da je krajnja zamisao da se u što kraćem periodu Sirija očisti od tih elemenata i da na tom prostoru dođe do mira i okončanja građanskog rata – rekao je Bjegović.

Milivojević smatra da su stvoreni uslovi da se o Siriji razgovara na političkom nivou i o političkom rešenju.

- ISIS je izgubio, Amerikanci su spasili obraz ovom akcijom, mada nije imala neke efekte, Rusija nije reagovala što je takođe dobro, ma šta ko mislio - dodao je Milivojević.

Naši sagovornici kažu da nikome u svetu nije u interesu da sukob u Siriji eskalira jer to sa sobom nosi mnoge posledice – Sirija će biti potpuno uništena, trpeće međunardna bezbednost, doći će do novog izbegličkog talasa i dobar deo sveta bi upao u haos kome nema kraja.

#Sirija

'