AKTUELNO

Predsednik Francuske Emanuel Makron nada se da će se u rad na novom sporazumom s Iranom uključiti i regionalne države, zemlje Evrope, kao i Turska i Rusija.

Makron je ranije izjavio da Sporazum o iranskom nuklearnom programu koji važi od 2015. godine nije potpun i da je potrebno da se izradi novi dokument.

Prema njegovim rečima, novi sporazum treba da sadrži četiri tačke: blokiranje iranskog nuklearnog programa do 2025. godine, dugotrajniju zabranu bilo kakve nuklearne aktivnosti, prekid balističkog programa Irana i stvaranja uslova za političku stabilnost u regionu.

- Moramo zajedno da pronađemo mogućnosti s regionalnim državama, s rukovodstvom Irana, za zaključivanje sporazuma… Mislim da će nam razgovor omogućiti da otvorimo put ka novom sporazumu za koji mi se čini da je neophodan. Na njemu ćemo raditi - rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare s američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Iran i „šestorka“ međunarodnih posrednika (Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina, Francuska, Nemačka) 14. jula 2015. godine postigli su istorijski sporazum o rešavanju dugogodišnjeg problema iranskog atoma. Tada je usvojen Zajednički sveobuhvatni plan dejstava, kojim je predviđeno ukidanje finansijskih i ekonomskih sankcija Iranu, pod uslovom da Teheran odustane od svog nuklearnog programa.

SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka obrazovale su u januaru grupu za izradu dodatnog sporazuma s Iranom.

#Emanuel Makron

#Iran

#Rusija

'