AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je danas članice NATO da povećaju svoja budžetska sredstva za odbranu.

Tramp je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, pozvao evropske zemlje da troše najmanje dva odsto od svog bruto domaćeg proizvoda na odbranu, prenela je agencija AP.

Američki predsednik požalio se na Svetsku trgovinsku organizaciju da je loše postupala prema SAD i pozvao na "fer i recipročne trgovinske odnose sa našim prijateljma i saveznicima".

Merkel je rekla da će Nemačka nastaviti da bude pouzdan partner u NATO savezu. Nemačka kancelarka rekla je da će najnoviji budžet Nemačke izdvojiti 1,3 posto BDP, dodavši da je to daleko ispod cilja od 2 procenta, ali da Nemacka i dalje teži ka tome.

Foto: Tanjug AP

Merkelova poruka slična je Makronovoj - da Amerika i Evropa treba da zakopaju sekire u ključnim oblastima, od svetske trgovine do međunarodne bezbednosti.

Tamp je Merkelovu dočekao uz mnogo manje pompe nego što je to bio početkom sedmice slucaj sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, primećuje američka agencija. Merkelova kratka poseta započeta je njihovim rukovanjem i tradicionalnim poljupcem u obraze.

Tramp je rekao da je Merkelova "izuzetna žena" i čestitao joj je na nedavnom ponovnom izboru na mesto kancelarke zemlje.

#Angela Merkel

#Donald Tramp

'