AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp zaslužio je Nobelovu nagradu za mir ako uspe da reši probleme sa Iranom i na Korejskom poluostrvu, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson.

- Ako Tramp može da reši krizu vezanu za Severnu Koreju i nuklearni sporazum sa Iranom, ne vidim zašto je on manje kandidat za Nobelovu nagradu za mir od (bivšeg predsednika SAD) Baraka Obame - rekao je Džonson za Skaj njuz.

Šef britanske diplomatije boravi u dvodnevnoj poseti SAD, tokom koje nastoji da spreči povlačenje Trampa iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, navodi sajt Politiko u svom evropskom izdanju.

Ranije danas, Džonson je za Njujork tajms napisao autorski tekst u kojem upozorava Trampa da bi bila greška odbaciti taj sporazum, a istovremeno ističe da se manjkavosti s tim u vezi "mogu otkloniti".

Džonson je, takođe, izrazio uverenje da će britanske, nemačke i francuske diplomate sarađivati sa Amerikancima na otklanjanju predsednikove zabrinutosti u vezi sa sporazumom postignutim sa Iranom 2015.

Džonsonova poseta SAD usledila je nakon sličnih pokušaja nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona, zaključuje Politiko.

#Boris Džonson

#Donald Tramp

'