AKTUELNO

Aeronautička kompanija "Spejs-X", u vlasništvu magnata Ilona Maska, lansirala je u orbitu prvi satelit Bangladeša.

"Falkon 9", nadograđena raketa koja može da vrši povratne letove, podigla je komunikacijski satelit "Bangabandu-1", nazvan po nadimku "Prijatelj Bengala" koji je nosio Šeik Mudžib, osnivač Narodne Republike Bangladeš.

Anadolija navodi da je raketa lansirana iz Kejp Kanaverala u američkoj saveznoj državi Florida, a raniji pokušaj lansiranja u četvrtak nije uspeo.

Navodi se da je lansiranje, koje je prenošeno uživo, pozdravljeno u Bangladešu, čiji eksperti su izjavili da će satelit predstavljati prekretnicu u telekomunikacijskom sektoru.

Premijerka Šeik Hasina je u televizijskom obraćanju rekla da će ovaj satelit predstavljati "veliku prednost za informacionu tehnologiju, predstavljajući ulazak Bangladeša u svetski satelitski klub".

Foto: Tanjug AP

"Zahvalila bih 'Tales Aleniji', proizvođaču satelita u Francuskoj, za izgradnju 'Bangabandu-1', kao i 'Spejs-X' iz SAD-a, koji je bio odgovoran za lansiranje satelita. Zahvalio bih i Rusiji koja nam je omogućila da koristimo njihov orbitalni slot", rekla je Hasina.

Navodi se da će satelitom biti upravljano iz grada Džodpur u Gazipuru, u blizini glavnog grada Bangladeša i iz još jedne zemaljske stanice Rangamati Betbunija, na jugoistoku zemlje, koja će služiti kao alternativna stanica.

#Bangladeš

#Kompanija

#Satelit

'