AKTUELNO

Drumski deo Krimskog mosta, za koji agencija Tass navodi da je najduži most u Rusiji, otvoren je jutros za saobraćaj putničkih vozila. Ruska agencija navodi da su prvi automobili prešli preko novog mosta u 5:30 časova po moskovskom vremenu, a za volanima su bili novinari, političari i ratni veterani sa Krima.

Navodi se da je vozačima rečeno da ne smeju da staju na mostu i da ne voze brzinom većom od 90 kilometara na čas.

Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je otvorio drumski deo Krimskog mosta i poručio da ne sumnja da će traka za kamione preko mosta, koji povezuje Rusiju s Krimom, biti otvorena na jesen, a železnička pruga 2019. godine.

Ruski predsednik seo je za volan u kamionu "Kamaz" kako bi predvodio konvoj od 35 vozila preko 19 kilometara dugog mosta ka primorskom gradu Kerč, na Krimu. Putin je dan otvaranja Krimskog mosta nazvao istorijskim i čestitao građevincima na završetku izgradnje objekta.

Sputnjik napominje da je most povezao Krim sa Krasnodarskim krajem i tako postao najduži u Evropi. Ceremonija otvaranja drumskog dela Krimskog mosta, koju je predvodio Putin, izazvala je kritike Zapada.

Prema tvrdnjama portparola Evropske službe za spoljne poslova, most predstavlja "još jedno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", prenosi Rojters.

- Evropska unija nastavlja da osuđuje nelegalnu aneksiju Krima i Sevastopolja, koju je počinila Rusija, i neće priznati ovo kršenje međunarodnog prava - navedeno je u saopštenju.

Kritikama se pridružio i portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova, koji je rekao da Francuska osuđuje izgradnju Krimskog mosta, "koji uskraćuje Ukrajini pun pristup i korišćenje njenih međunarodno priznatih teritorijalnih voda".

#Krim

#most

'